Drumuri naţionale…. de pământ. România mai are încă aşa ceva, deşi pare imposibil! Şi, ce este mai dureros pentru noi, o parte dintre acestea sunt în Argeş. Institutul Naţional de Statistică a publicat săptămâna trecută o sinteză a stării drumurilor româneşti, una care nu face cinste unei ţări europene ajunse în mileniul III. Potrivit ISN, 15 kilometri de drum naţional reprezintă drumuri neacoperite cu absolut niciun fel de covor sintetic, fiind pur şi simplu o simplă potecă pe un pământ bătătorit, iar alţi 260 de kilometri, tot de drum naţional, sunt doar pietruiţi. Porţiunile de drum naţional de pământ sunt în judeţele Vrancea, Giurgiu şi Argeş!
Unul dintre ele, DN 5A, între localităţile Izvoarele şi Mironeşti, este recunoscut pentru problemele pe care le provoacă şoferilor, fiind impracticabil pe timp de iarnă. La capitolul drumuri judeţene, situaţia este însă şi mai dramatică: România are peste 2.200 de kilometri de drumuri judeţene de pământ şi peste 7.000 de kilometri de drumuri doar pietruite.
Evident, nici la nivelul Argeşului, situaţia nu este mai roz decât în restul ţării. Potrivit celor mai recente date publicate pe site-ul Direcţiei Judeţene de Statistică, referitoare, este adevărat, doar la 31 decembrie 2008 – dar, cu siguranţă, lucrurile nu s-au schimbat prea mult de atunci, ştiind cum s-au construit şoselele în ultimii ani – situaţia se prezenta astfel: din 3.384 de kilometri de drumuri publice, naţionale şi judeţene, doar 650 erau modernizate. Dintre drumurile naţionale, 586 de kilometri în total, 2 erau pavaţi cu piatră cioplită, iar 10 kilometri erau drumuri de pământ.
Situaţia drumurilor judeţene nu este nici ea mai bună decât a celor naţionale: din 1.162 de kilometri, doar 72 de kilometri apar modernizaţi, asta însemnând că 19 kilometri sunt acoperiţi cu îmbrăcăminte de beton sau ciment, 51 de kilometri au îmbrăcăminte asfaltică de tip mediu şi greu şi 2 kilometri sunt pavaţi cu piatră cioplită! Alţi 602 kilometri erau acoperiţi cu îmbrăcăminte uşoară rutieră, 449 de kilometri erau pietruiţi, iar 39 de kilometri erau drumuri de pământ.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI