ZI NEAGRĂ PENTRU ARGEŞ Tragedie fără precedent în judeţul nostru: 17 dintre cele 47 de victime ale accidentului de autocar din Muntenegru erau din judeţul nostru, 11 din Curtea de Argeş şi 6 din Piteşti. Între cele 19 persoane care şi-au pierdut viaţa, se regăsesc şi 8 argeşeni. Duminică noaptea, vestea tragicului accident din Muntenegru, în care a fost implicat un autocar românesc, a declanşat un val imens de compasiune pentru victimele nevinovate şi pentru rudele celor morţi sau răniţi.

Probabil că în acele momente, rugile fierbinţi ale tuturor celor care ştiau că au rude sau apropiaţi plecaţi către acea destinaţie au ars Cerul. Pentru argeşeni, luni dimineaţă a fost momentul în care tragedia a căpătat alte dimensiuni, când s-a aflat că mare parte dintre călătorii din autocar erau din Piteşti şi Curtea de Argeş. Printre cei despre care s-a aflat încă de duminică seara că şi-au pierdut viaţa în această tragedie au fost omul de afaceri din Curtea de Argeş Nicolae Derviş şi soţia sa. Fostul consilier judeţean Mădălin Marinescu, soţul directoarei de la Registrul Comerţului, a fost şi el şocat să recunoască, în resturile pe care televiziunile din Muntenegru le filmau, autocarul în care îşi urcase părinţii cu doar o zi înainte. Rând pe rând, pe măsură ce autorităţile din Ministerul de Externe actualizau listele cu cei decedaţi şi cei care reuşiseră să scape cu viaţă, dar se aflau internaţi în spital, s-a aflat că printre cei aflaţi în autocar se aflau şi 17 argeşeni, iar 8 dintre ei figurau deja pe lista morţilor. Mai mulţi profesori, pentru că vacanţa fusese organizată de o profesoară din Curtea de Argeş, care era şi ghid, medici şi oameni de afaceri şi-au găsit, astfel, sfârşitul. O parte dintre ei, cu ceva mai multă şansă, au ajuns în stare gravă, dar în viaţă, la spitalul din Podgorita, capitala Muntenegrului, unde locuitorii oraşului au dat dovadă de omenie deosebită, participând ca voluntari la salvare şi donând sânge pentru victime.

 

Au scăpat cu viaţă cei care nu purtau centura de siguranţă

Turiştii argeşeni, majoritatea persoane mai în vârstă, au plecat în această tragică vacanţă într-un sejur organizat de agenţia de turism „Mareea”, transportul fiind realizat de compania „Gregory Tour” din Braşov, fiecare plătind 400 de euro pe bilet. Ei urmau să  facă un circuit turistic Serbia – Croaţia – Muntenegru şi se aflau în cea de-a doua zi a călătoriei, după ce petrecuseră prima noapte la Belgrad. Duminică seara, în jurul orei 18.30, după ieşirea dintr-un tunel, autocarul a derapat pe un pod din Zdijelo, în apropiere de mănăstirea Moraca, şi a căzut în gol 40 de metri, într-o râpă. Drumul unde s-a petrecut tragedia ducea spre coasta adriatică a Muntenegrului, parcurgând un canion extrem de spectaculos, şi este cunoscut ca fiind foarte îngust şi foarte periculos.
Accidentul în care a fost implicat autocarul românesc nu este primul de această gravitate, pe traseul respectiv petrecându-se multe alte incidente la fel de tragice. Însă, potrivit declaraţiilor unui pasager care s-a aflat în autocar şi a supravieţuit miraculos, de data aceasta de vină a fost şoferul român, care s-a angajat într-o depăşire periculoasă şi avea viteză peste limită, aproape de 90 de kilometri pe oră, în momentul accidentului. De asemenea, acesta a mai declarat că au scăpat cu viaţă tocmai cei ce nu aveau centurile de siguranţă puse, fiindcă o mare parte dintre pasageri au fost aruncaţi pe geamurile autocarului în timp ce acesta se prăvălea pe stânci, pentru unii dintre ei aceasta fiind şansa la viaţă.   

„Tatăl pâinii” din Curtea de Argeş şi soţia sa, morţi în accident

Vestea că omul de afaceri Nicolae Derviş şi soţia sa au murit în accidentul din Muntenegru a zdruncinat, luni dimineaţă, liniştea localităţii Curtea de Argeş. Dincolo de afacerile sale în domeniul panificaţiei, Nicolae Derviş, cunoscut drept „tatăl pâinii”, a încercat şi cariera politică, fiind consilier local din partea PNL în mandatul trecut, dar şi preşedinte al PNL Curtea de Argeş. El era cunoscut şi ca un mare om de bine, ctitor de biserici, dedicat acum creşterii nepoţilor. Unele informaţii, până la închiderea ediţiei, spun că singurul copil din autocar, în vârstă de numai 8 ani, era chiar unul dintre nepoţii lui Nicolae Derviş. Ultimele date spun că micuţul este în stare gravă, dar stabilă. Din câte se pare, membrii familiei Derviş au fost chemaţi încă de duminică noaptea la Ministerul de Externe şi, împreună cu mai multe rude ale pasagerilor din Curtea de Argeş, au şi plecat către Muntenegru.

Socrul directoarei de la Registrul Comerţului, mort şi el în Muntenegru

O altă familie de pe lista morţilor a fost cea formată din Mariana şi Toma Mateescu. Femeia, ghid de meserie şi profesoară la „Vlaicu Vodă”, a fost cea care a organizat, de fapt, grupul, printre colegii şi prietenii de familie, de aceea erau mai mulţi profesori. Soţul, Toma Mateescu, călător alături de ea în autocar, era fostul director de la IPEE Curtea de Argeş.
Accidentul este o adevărată tragedie şi pentru Mădălin Marinescu, fost consilier judeţean din partea PNL, soţul directoarei de la Registrul Comerţului. Primele informaţii oficiale spuneau că Georgeta Marinescu, mama sa, a ajuns în viaţă la spital, figurând pe lista comunicată de Ministerul de Externe, dar nu existau niciun fel de informaţii despre tatăl său. Din păcate, câteva ore mai târziu, după ce echipa medicală românească condusă de Raed Arafat a ajuns la Podgoriţa şi a verificat starea tuturor celor implicaţi în accident, numele lui Nelu Marinescu a apărut pe lista celor decedaţi.
Alte persoane anunţate oficial ca decedate sunt medicul psihiatru Gheorghe Zamfir şi soţia sa, Georgeta, dar şi profesoara de fizică  Speranţa Nicolaescu de la Colegiul „Vlaicu Vodă” din Curtea de Argeş.
Printre răniţi se numără şi trei profesoare de la Şcoala 4 „Traian” din Piteşti, Olga Elena Hutchinson – profesor franceză -engleză, Gheorghiţa Niţu – profesor de matematică şi  Gabriela Robea, dar şi Filofteia Gheorghe – angajată Vama Piteşti, Maria Enescu – tot profesoară, Elisabeta Ciolan, Mariana Sora, Petre Sora – toţi din Curtea de Argeş.

Lista argeşenilor implicaţi în accidentul petrecut în Canionul Moraca, supranumit şi „Defileul morţii”
Morţi:
Nicolae Derviş – om de afaceri Curtea de Argeş
Maria Derviş – soţia omului de afaceri
Mariana Mateescu – ghid, profesor de matematică Curtea de Argeş
Toma Mateescu – soţul ghidului
Speranţa Nicolaescu – profesor de fizică Colegiul „Vlaicu Vodă”, Curtea de Argeş
Ion Marinescu – tatăl fostului consilier judeţean Mădălin Marinescu
Gheorghe Zamfir – medic psihiatru Curtea de Argeş
Georgeta Zamfir – soţia medicului psihiatru.

Răniţi:
Georgeta Marinescu
– mama fostului consilier judeţean Mădălin Marinescu
Olga Elena Hutchinson – profesor franceză – engleză Şcoala numărul 4 din Piteşti
Gheorghiţa Niţu – profesor de matematică Şcoala 4 din Piteşti
Gabriela Robea – profesor Şcoala 4 din Piteşti
Filofteia Gheorghe – angajată Vama Piteşti
Maria Enescu – profesor
Elisabeta Ciolan
Mariana Sora, Curtea de Argeş
Petre Sora, Curtea de Argeş

Comments

comments

DISTRIBUIȚI