Familiile victimelor care şi-au pierdut viaţa în Muntenegru, ca şi cei 29 de răniţi care vor fi aduşi astăzi la Bucureşti urmează să primească despăgubiri morale şi materiale de până la 6 milioane de euro. „Sunt toate circumstanţele să putem spune că va fi cea mai mare daună civilă pentru vătămare corporală înregistrată vreodată în România, pentru că n-au mai fost evenimente de asemenea amploare pe zona de transporturi auto”, a explicat pentru „Gândul.info” Valentin Ţuca, CEO la AON Risk Solution, unul dintre cei mai importanţi brokeri de asigurare-reasigurare de pe piaţa din România. Din informaţiile sale, firma transportatoare al cărei autocar s-a răsturnat duminică în Muntenegru avea o poliţă RCA la Omniasig VIG. O astfel de poliţă acoperă toate cheltuielile derivate din accident, de la cele de spitalizare, medicaţie şi transport, până la repatriere sau recuperare. Daunelor rezultate din RCA li s-ar putea adăuga şi altele, dacă pasagerii aveau încheiate poliţe de viaţă sau de călătorie individuale, la diverse companii de asigurări. De asemenea, poliţa CASCO are extinderi, atât pentru pasageri, cât şi pentru bagaje.
Banii vor fi plătiţi în fiuncţie de gravitatea rănilor suferite sau de situaţia fiecăruia dintre cei care şi-au pierdut viaţa – vârstă, membri ai familiei aflaţi în întreţinere.
“Este vorba de o poliţă de răspundere civilă auto, o poliţă globală şi de o poliţă CASCO care are nişte extinderi pentru pasageri şi pentru bagaje. Limita globală de despăgubire este de 5 milioane de euro pentru vătămări corporale, deci pentru toţi pasagerii. Pentru pagube materiale – 1 milion de euro. Banii aceştia nu se împart în mod egal, pentru că una este să fie o invaliditate permanent, nu mai vorbesc de deces, alta este să fie o invaliditate care necesită câteva zile de spitalizare. Banii vor fi plătiţi proporţional cu dimensiunea daunelor suferite”, a mai explicat Valentin Ţuca.
Pentru a obţine despăgubirile, familiile victimelor trebuie să facă cereri către compania de asigurare sau să se adreseze fie unui avocat, fie unei firme specializate care să le reprezinte. Pe lângă cheltuielile de spitalizare, poliţa RCA acoperă şi transportul în ţară, pe care Guvernul a anunţat însă deja că îl suportă din resurse proprii. “Fiind un eveniment care ne afectează la nivel naţional prin tragismul său, e foarte bine că guvernul face acest lucru, dar să nu se înţeleagă că nu avem nevoie de asigurare pentru că Guvernul se ocupă de noi în caz de accidente. Acum e o situaţie specială, nedorită”, arată preşedintele AON Risk Solution. Despăgubirile includ totodată recuperarea şi medicamentele pentru cei răniţi. “Dacă ai avut un picior rupt şi după şase luni intri într-un program de recuperare şi asta se plăteşte. Există şi o extindere a poliţei de accidente pentru repatrierea corpului neînsufleţit”, a adăugat Valentin Ţuca. Recuperarea banilor durează însă. “În mod firesc, astfel de evenimente incumbă oarece perioadă de timp pentru acordarea despăgubililor. În această situaţie, eu cred că Omniasig VIG este un asigurator care îşi achită obligaţiile şi cred că nu o să incumbe întârzieri datorită unor factori artificiali. Pe de altă parte şi familiile trebuie să-şi prezinte cât mai repede cererile de despăgubire”, mai spune preşedintele AON.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI