RECUNOAŞTERE Peste 250 de personalităţi argeşene din Educaţie, Cercetare şi Sănătate au fost premiate duminică, la Goleşti, în cadrul manifestărilor dedicate Argeşului şi Muscelului.

Târgul meşterilor populari, concertele lui Tudor Gheorghe, Marcel Pavel şi Benone Sinulescu au întregit atmosfera de mare sărbătoare. Duminica trecută, în Curtea Domnească de la Muzeul Goleşti, a fost din nou mare  sărbătoare, cea mai mare din an: Argeşul şi-a onorat cele mai de seamă personalităţi şi le-a oferit celor ce muncesc în acest judeţ de peste 20 de ani sau îl reprezintă cu cinste în altă parte, titlurile simbolice de Fii sau Fiice şi Cetăţeni de Onoare, ca semn de respect şi apreciere pentru eforturile depuse şi performanţele realizate.

Tradiţionala manifestare de Ziua Fiilor şi Cetăţenilor de Onoare a ajuns deja la cea de-a şasea ediţie, iar de această dată a fost rândul celor din Educaţie, Cercetare şi Învăţământ să fie premiaţi de Consiliul Judeţean. Printre cei participanţi s-au numărat, alături de conducerea Consiliului, şi o mulţime de personalităţi de nivel naţional. Nelipsit de la aceste zile festive şi de la alte sărbători de suflet pentru judeţ, Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi a României, fost senator, el însuşi Fiu al Argeşului, a fost în centrul atenţiei.  „Mă bucur foarte mult că am reuşit să fiu prezent şi la această ediţie. Mă bucur să vă revăd, pe mulţi dintre dumneavoastră, aici, la Goleşti, prin iniţiativa preşedintelui CJ Argeş, Constantin Nicolescu. Sper să ne revedem şi la anul, sănătoşi. Este întotdeauna o mare bucurie pentru mine că am revenit acasă, în Argeş”, a salutat Văcăroiu menţinerea tradiţiei de la Goleşti.
Carmen Tocală, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret (ANST), actriţa Corina Dănilă, academicienii Constantin Bălăceanu – Stolnici şi Dan Zamfirescu, Marius Enăchescu – prof. dr. la  Universitatea Berkeley din California, Ion Jinga – ambasador plenipotenţiar al României în Marea Britanie, parlamentari, reprezentanţi locali, vizitatori de peste hotare, s-au numărat, de asemenea printre miile de oameni  adunaţi la Goleşti.
Fidel Argeşului şi prietenului său, Constantin Nicolescu, Tudor Gheorghe, prezent pentru a şasea oară la Sărbători, a fost capul de afiş al programului artistic, urmat fiind de Marcel Pavel, un alt argeşean get-beget, şi  de îndrăgitul cântăreţ de muzică populară Benone Sinulescu, cel care a  făcut deliciul publicului.    

Sărbătoare cu bucate tradiţionale

Ca o reîntoarcere la normalitate, în deschiderea festivităţii de premiere a Fiilor judeţului, conducerea Consiliului Judeţean a decis intonarea Imnului de Stat al României. Preşedintele CJ, Constantin Nicoles­cu, alături de o parte dintre con­si­lierii judeţeni şi de edilul Piteş­tiu­lui, Tudor Pendiuc, a deschis ziua mulţumind celor ce, de atâţia ani, au muncit cu devotament şi energie pentru a lăsa ceva în urma lor în Argeş şi a contribui la binele celor din jur.
Respectându-se regulile impuse încă de la înfiinţarea acestor distincţii, au primit titlul de Fiu sau Fiică a Argeşului cei care au cel puţin 20 de ani de muncă în judeţ într-unul dintre domeniile respective şi au fost onoraţi ca Cetăţeni de Onoare ori cu Diplome de Excelenţă toţi cei care, dincolo de această vechime în muncă, şi-au încununat cariera profesională cu un doctorat, cu activităţi de cercetare şi diferite funcţii în înalte instituţii ale statului român sau chiar internaţionale, unde au fost mesageri de elită ai spiritualităţii argeşene. Numărul acestora s-a ridicat la circa 250 de persoane. Printre ei, senatorul Şerban Valeca – declarat Cetăţean de Onoare pentru întreaga activitate de la Institutul Nuclear de la Mioveni – şi Marin Ciolănescu, fost director adjunct al SCN şi expert tehnic la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică de la Viena, Ion Coman, directorul Institutului Pomicol Mărăcineni, Gheorghe Barbu, fost rector al Universităţii de Stat. Binecunoscuţii medici Dumitru Dicu, Viola Popescu, Crucian Hotăran, Viorel Pătraşcu, Marilena Miulescu, Adriana Tuţescu,  Decebal Moţoescu şi profesorii de matematică Ioan Chera şi Ştefan Alexe, după ale căror culegeri au lucrat zeci de generaţii de elevi, s-au numărat şi ei printre sărbătoriţi.   
Sărbătoarea, ce s-a dorit a fi una deschisă tuturor celor ce sunt argeşeni cu sufletul, a fost una în stil câmpenesc, organizatorii deschizând şi un bufet cu bucate tradiţionale: fa­so­le cu ciolan afumat, mici şi cârnaţi pe grătar. Recuperarea tradiţiilor şi a spiritualităţii judeţene a fost completată şi de Târgul Meşterilor Populari care au expus în curtea Conacului de la Goleşti sculpturi, ţesături,  lucrături manuale populare, păpuşi şi  obiecte de artizanat realizate de artişti populari autentici, păstrători ai comorilor de spiritualitate argeşeană. De asemenea, cântăreţi şi dansatori din ansamblurile susţinute de Consiliul Judeţean au întreţinut atmosfera de sărbătoare şi au transformat ziua într-una cu adevărat specială, în acord cu mirificul decor al Muzeului Goleşti.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI