INVESTIŢIE În prezenţa ministrului Sănătăţii, Vasile Cepoi, şi a subsecretarului de stat Raed Arafat, primarul Ion Georgescu a deschis oficial construcţia noului spital „Sfântul Spiridon” de la Mioveni.
Acesta va fi inaugurat în 2014, iar investiţia se ridică la 35 de milioane de euro. La aproape 28 de ani distanţă de la ridicarea ultimului spital în judeţ, Pediatria, dat în folosinţă în 1984, în Argeş a demarat, la iniţiativa primarului Ion Georgescu, construcţia unui modern, complet utilat şi dotat spital, ce va deservi atât populaţia Mioveniului, cât şi comunele limitrofe, adică peste 80.000 de locuitori.
Spitalul va fi gata în circa 20 de luni şi va costa 35 de milioane de euro, banii vor proveni numai din fonduri de la bugetul local şi va beneficia de dotări de ultimă oră. Conform oficialilor de la Mioveni, noul spital va dispune şi de un heliport funcţional zi şi noapte pentru elicopterele medicale.
Săptămâna trecută, cele mai înalte oficialităţi ale Ministerului Sănătăţii, ministrul Vasile Cepoi şi secretarul de stat Raed Arafat, au fost invitaţii de onoare ai oficialităţilor argeşene la deschiderea simpozionului „Actualităţi în urgenţe medico-chirurgicale”, manifestare din cadrul „Sărbătorilor Argeşului şi Muscelului”, organizat la Mioveni. Cu această ocazie aceştia au realizat şi un tur al unităţilor sanitare din Piteşti şi Mioveni şi au onorat cu prezenţa deschiderea oficială a lucrărilor şantierului noului spital „Sfântul Spiridon”.
Planul pentru transformarea unităţii sanitare de la Mioveni dintr-un spital modest într-o unitate de nivel european îi aparţine primarului oraşului, Ion Georgescu. Împreună cu preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, primarul Ion Georgescu a profitat vizita înalţilor oficiali din Sănătate, încercând să obţină şi rezultate concrete în ceea ce priveşte sprijinirea actului medical din judeţ în general şi în Mioveni în special, atât pentru spital, cât şi pentru centrul SMURD şi Ambulanţă.
„Mă bucură faptul că la Mioveni am găsit o administraţie locală puternică, capabilă să facă un spital din bugetul local!”
(Ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi)
După ce au vizitat actualele spaţii ale spitalului, cei doi oficiali, ministrul Cepoi şi subsecretarul de stat Raed Arafat, au studiat, împreună cu edilul oraşului, planurile viitoarei construcţii şi au văzut locul unde, peste câteva săptămâni, va fi instalat şantierul. „Ideea este bună, e bine că aveţi un proiect şi că există finanţare, dar trebuie gândit totul la nivel judeţean, în funcţie de serviciile oferite şi de celelalte spitale. Spitalul este o investiţie necesară, dar structura acestuia trebuie gândită foarte bine şi trebuie să fiţi conştienţi că apariţia lui va schimba situaţia şi în spitalele din zonă. Putem spune că era nevoie de un nou spital pentru cei 80.000 de locuitori. Mă bucură faptul că la Mioveni am găsit o administraţie locală puternică, ţinând cont de faptul că spitalul va fi construit din bugetul local. Este a doua iniţiativă de acest gen din ţară, prima fiind la Bacău. Dar la fel de importat este ca, încă de pe acum, să se găsească medici care să profeseze la Mioveni. Trebuie găsiţi studenţi, rezidenţi care să facă un contract de muncă încă de pe acum. Altfel, riscaţi să rămâneţi cu zidurile”, a declarat Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii, impresionat de eforturile de până acum ale autorităţilor locale.
Heliport şi secţie de Cardiologie intervenţională
Viitorul spital de la Mioveni, a cărui construcţie se estimează a fi finalizată în 2014, va fi o clădire modernă, de ultimă generaţie, care va avea toate secţiile necesare pentru cazuistica medicală obişnuită în zonă, dar autorităţile vor să creeze aici şi câteva secţii ceva mai speciale. În primul rând, vor fi înfiinţate secţiile de Urgenţă, Chirurgie, ATI, Medicină Internă şi Pediatrie, Ginecologie, Obstetrică-Neonatologie, dar şi Gastroenterologie şi un centru de Cardiologie Intervenţională. De asemenea, în proiect sunt prevăzute o unitate specială capabilă să asigure intervenţii calificate în cazul unui accident ce s-ar putea produce la Institutul Nuclear, dar şi un heliport, amenajat astfel încât să permită aterizarea aparatelor de zbor medicale chiar şi noaptea, amplasat, cel mai probabil, pe acoperişul clădirii.
Primarul Ion Georgescu a insistat pe lângă şefii Sănătăţii şi în ceea ce priveşte nevoia modificării Ordonanţei 34, care reglementează achiziţiile publice şi care i-a creat cele mai mari probleme şi care au atras întârzierile în construcţia spitalului atât de aşteptat de locuitorii oraşului. „Dacă nu erau aceste probleme, legate de contestaţii, astăzi domnul ministru vizita construcţia în sine. Este a treia oară când repetăm licitaţia. Am avut 27 de firme concurente şi a contestat una situată pe poziţia 24. Este nevoie să se impună măcar ca, dacă o firmă vrea să conteste, să plătească. De doi ani stăm numai în licitaţii”, a explicat Ion Georgescu.
Mioveniul a instalat deja sistemul de telemetrie la UPU
Pentru că doctorul Raed Arafat, iniţiatorul SMURD, a vrut să vadă şi centrul ISU-SMURD Mioveni, primarul Georgescu nu a scăpat prilejul de a cere, pentru locuitorii oraşului, mai multe ambulanţe şi o mai bună organizare a sistemului de urgenţă. Potrivit subsecretarului de stat, în curând cele două dispecerate de la Mioveni vor fi integrate, ceea ce va duce la o mai bună coordonare a mijloacelor de intervenţie. Doctorul Raed Arafat, creatorul singurului sistem public cu adevărat funcţional în ţară, a apreciat că, de la ultima sa vizită în judeţ, lucrurile s-au schimbat în bine, cel puţin din punct de vedere organizatoric. „La Mioveni, echipajul SMURD este folosit mai mult, compartimentul UPU funcţionează, sistemul de telemedicină – la fel. Poate personalul de pe Ambulanţă mai trebuie suplimentat în anumite intervale orare. La Mioveni, sunt trei maşini de salvare achiziţionate după 2007 şi o maşină de transport. Lumea spune mereu că vrea în plus, dar, comparativ cu ce a fost în trecut, stăm mult mai bine!”. Raed Arafat a precizat, în privinţa posibilităţii ca Argeşul să aibă propriul elicopter, că nu achiziţia implică cele mai mari costuri, întreţinerea şi funcţionarea unui elicopter de salvare: doar asigurarea anuală costă un sfert de milion de euro. Acesta este motivul pentru care Ministerul dezvoltă un program regional şi naţional. Până în 2014, susţine Arafat, 8 elicoptere vor fi gata să intervină. Conducerea Ministerului Sănătăţii a participat apoi la simpozionul de la Casa de Cultură din Mioveni, unde au fost prezentate beneficiile sistemului ultramodern de telemetrie – în care Mioveniul este deja parte – şi au fost dezbătute aspecte ale noii legi a sănătăţii, de la problemele salariale şi până la organizare şi servicii medicale pentru cetăţeni.
Aprecierea pentru ideea organizării acestei întâlniri s-a măsurat în numărul impresionant al participanţilor la simpozion, care a depăşit cu mult numărul invitaţiilor trimise de organizatori, la manifestare fiind prezente cadre medicale şi autorităţi din sistemul medical din tot judeţul.