REPREZENTARE Judeţul nostru se numără printre primele din ţară la capitolul ambasadori. De-a lungul timpului zeci de personalităţi argeşene au reprezentat România peste hotare, dovadă că şi astăzi, trei nume mari fac carieră la Londra, Kiev şi Tbilisi. De mai mulţi ani, Argeşul stă bine la capitolul reprezentare diplomatică peste hotare, având trei ambasadori, în Marea Britanie, Ucraina şi Georgia. Primul este Excelenţa Sa Ion Jinga, cel care este ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, funcţie pe care o deţine din 2008. Născut pe 1 septembrie 1961 la Câmpulung, Ion Jinga este argeşeanul cu cea mai lungă carieră ca ambasador, înainte de Londra el fiind ambasadorul României în Regatul Belgiei timp de cinci ani. Lucrează în diplomaţie din 1992. Trebuie spus de altfel că, de 11 ani, postul de ambasador la Londra a fost deţinut numai de argeşeni. Înaintea lui Ion Jinga, ambasadorul României în Marea Britanie a fost Dan Ghibernea (octombrie 2001- iulie 2006).
Al doilea ambasador argeşean este Dumitru Badea (născut pe 1 iunie 1951 la Poiana Lacului), cel care conduce misiunea României în Georgia. Numit ambasador la Tbilisi pe 29 martie, Dumitru Badea a fost înainte ambasador în Belarus, funcţie pe care a deţinut-o din 29 septembrie 2005. Dumitru Badea lucrează în Ministerul de Externe din mai 1992.
Născut pe 31 august 1958 în comuna Leiceşti, Cornel Ionescu este ambasadorul României în Ucraina din septembrie 2010. Înainte, el a deţinut funcţia de consul al României în Rusia (la Rostov, pe Don), din 25 februarie 2006. În ceea ce priveşte experienţa putem spune că Ionescu lucrează în MAE din 1990.  
Până în ianuarie a.c., Argeşul a avut ambasador şi în Egipt, pe piteşteanul Gheorghe Dumitru, însă acesta a fost rechemat în ţară de la Cairo. Dumitru era ambasador din 2006 şi numele său a apărut într-o telegramă confidenţială, prezentată anul trecut de către WikiLeaks, telegramă conform căreia Gheorghe Dumitru le-ar fi dezvăluit americanilor ce a discutat Traian Băsescu la o vizită oficială în Egipt, în 2007, cu omologul său de atunci Hosni Mubarak şi alţi oficiali de la Cairo.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI