PENTRU CUNOSCĂTORI Deschis din această lună într-o casă de epocă pe strada Ţepeş Vodă, pub-ul Beermingham este singurul din oraş care comercializează exclusiv bere din străinătate, oferta sa cuprinzând 55 de sortimente speciale din Germania, Belgia, Cehia, Anglia şi Scoţia. Un loc special, ca şi tinerii săi patroni. Ştiaţi că din această lună în Piteşti există un loc unde este în fiecare zi… cod galben? Nu, nu vă gândiţi la fenomene atmosferice cu localizare… preferenţială
Locul de care vorbesc are tot timpul cod galben, sau blond, sau arămiu, sau brun, după preferinţe. Nu este locul taifunurilor, ci Regatul berii de calitate. Gata, e timpul să las suspansul şi să vă spun că locul pe care l-am descoperit cu mare plăcere este pub-ul Beermingham (frumos joc de cuvinte, nu?) şi este singurul din Piteşti care comercializează exclusiv bere din străinătate. Beermingham e diferit de toate pub-urile clasice din Piteşti. Începând de la localizare, pe o stradă liniştită unde sunt numai case (Ţepeş Vodă, nr. 11), la doar câteva sute de metri de Centru, într-o casă de epocă ridicată la 1935 şi reabilitată în două luni de tinerii patroni ai berăriei-pub. Apropo de management, înainte să intru în Beermingham, eram curios peste ce tip de patroni voi da: scorţoşi, cu gândul la cifre de afaceri şi profituri, cu fişe, distanţi sau… altfel în cel mai bun şi interesant sens al cuvântului? Din fericire, Costin Munteanu (32 de ani) şi Bogdan Georgescu (26 ani) se încadrează în ultima categorie, atât de rară şi necesară. E prânz şi răcoarea din pub se asortează perfect cu o bere bună. Interiorul este plăcut, ca şi scaunele înalte din lemn de la bar. Şi tocmai de pe acele scaune – doar suntem într-un pub, nu? – alegem să stăm la un pahar de vorbă şi de bere cu Costin şi Bogdan. Încă de la primele replici avem senzaţia că ne ştim de-o viaţă şi asta nu din cauza… primei beri degustate, una nefiltrată, rece şi bună de la Andechs. Doi tineri cu iniţiativă, idei şi multă putere de muncă, Costin şi Bogdan sunt antonimul patronului de tip balcanico-românesc, focalizat pe evaziune, şmecherie şi profit. Ce mi-a plăcut din prima la oamenii ăştia este faptul că le place berea de calitate şi că au o cultură solidă a berii. Îţi pot vorbi ore în şir fără să te plictisească despre zeci şi zeci de sortimente şi originile lor, despre combinaţii, arome şi concentraţii. „Berea trebuie vorbită, descoperită”, spune Costin. Şi asta nu este tot. Costin şi Bogdan sunt şi cei care servesc clienţii, alături de o tânără, Oana. La Beermingham puteţi găsi nu mai puţin de 55 de sortimente de bere din Germania, Belgia, Cehia, Anglia şi Scoţia. Iar varietatea este teribil de ispititoare. Aici poţi degusta o bere belgiană cu 11% alcool (Kasteel Tripel), bere cu cireşe sau din grâu, dar şi una făcută la mănăstire (Maredsous). Toate berile sunt 100% naturale, iar preţurile variază între 7 şi 15 lei.
Piteştean get-beget, Costin a terminat Inginerie Mecanică şi în afară de pub, mai face şi programare şi design pe calculator. Bogdan este născut la Fieni şi are studii de Administraţie Publică şi Traduceri. Pe cei doi îi leagă o strânsă prietenie de peste şapte ani (au petrecut mai mulţi ani şi în Capitală). Au investit peste 10.000 de euro în pub, iar Costin ne spune: „Am făcut acest pub pentru că ne place berea străină pe care o beam în pub-ul Beer O’Clock din Bucureşti şi doream să avem aşa ceva şi la Piteşti. La noi sunt bineveniţi oamenii care consumă bere. Nu am conceput pub-ul pentru bacşişuri, ci pentru pasionaţii de bere.”
Între timp, Bogdan ne îmbie să degustăm Bengal Lancer, o bere englezească arămie India Pale Ale cu un gust puternic în sensul bun, o bere „în care concentraţia de hamei e mai mare”. Gustul chiar are un echilibru bun între malţ şi hamei. Iar degustatul se „asortează” cum nu se poate mai bine cu muzica de jazz care se aude în surdină.
Marea surpriză… nefiltrată la draft
La Beermingham, clienţii pot opta inclusiv pentru bere la draft. „Ştiu, există acea percepţie în rândul multora că berea la draft e mai proastă, e mai diluată. Hai să îţi dau să guşti ceva”, îmi spune Bogdan în timp ce îmi pune în faţă un pahar de bere nefiltrată germană Ankerbrau. Iar surpriza este totală. O bere la draft pur şi simplu încântătoare, parfumată, inclusiv cu note de banane şi fără să îşi piardă acel gust de bere nefiltrată clasică. Sincer să fiu, nu mă aşteptam vreodată să beau o bere nefiltrată la draft atât de bună. Surprizele plăcute sunt de fapt o constantă la Beermingham, locul unde berea de calitate este la ea acasă.