PĂRUL, SURSĂ DE VENIT Sărăcia şi viaţa tot mai grea le face pe argeşence să renunţe la cea mai frumoasă podoabă a unei femei, cea capilară. Anual, sute de doamne şi domnişoare îşi vând părul pe o piaţă unde preţurile variază în funcţie de lungime, calitate şi culoare. Dacă unele cer 200 de euro pentru o codiţă de doar 30 de centimetri, altele sunt dispuse să renunţe la părul crescut până mai jos de genunchi pentru 10.000 de euro. Pe site-urile de anunţuri, preţurile cerute de cele dispuse să îşi sacrifice părul îngrijit ani de zile – în unele cazuri netuns chiar de la naştere – variază destul de mult. Unele cer 200 de euro pentru o codiţă de 30-40 de centimetri, dar altele sunt dispuse să renunţe la părul crescut până mai jos de genunchi doar pentru sumă de 10.000 de euro! O maşină nou-nouţă, chiar de lux, pentru 1 metru de păr!
O piteşteancă ce şi-a postat un astfel de anunţ pe „Anunţuri de la A la Z”, în urmă cu puţină vreme, vrea pentru părul său, despre care spune că este negru natural, impecabil, curat şi sănătos, cu fir gros, nevopsit niciodată, în lungime de circa 75-80 cm, în jur de 4.200 de euro. Însă, anunţă ea doritorilor de a cumpăra, preţul este discutabil… Cum postarea are termen de valabilitate până în anul 2016, este de presupus că fata nu se grăbeşte şi aşteaptă o ofertă cât mai mare.

O doamnă din Piteşti vinde părul fetiţei sale de numai 8 ani cu 500 de euro, negociabil

Un anunţ similar a fost dat şi de o domnişoară din Piteşti care, între timp, s-a răzgândit şi nu mai e dispusă să îşi taie părul de aproape trei sferturi de metru lungime, care îi ajunge până sub fund, după cum arată poza alăturată anunţului. „Mi-a trecut prin cap să-mi vând părul, dar nu aveam un preţ anume, voiam să văd cât aş putea obţine. Dar nu mai e cazul, m-am gândit mai bine şi am renunţat. Oricum, este o sursă de venit pe care pot să o valorific oricând!”, ne-a mărturisit fata.   
În schimb, o altă tânără ce ne-a răspuns şi care dăduse un anunţ unde scria că îşi vinde părul de 50 de centimetri, împletit în coadă, cu 3.000 de euro, e decisă să meargă până la capăt. „Preţul este negociabil, dacă vă interesează. Milă nu mi-e de el să îl tai, fiindcă am o mulţime de lucruri importante de făcut cu banii”, ne-a spus ea.
O altă doamnă din Piteşti vinde păr natural, nevopsit, netratat, şaten, lungime 30 de cm, recent tăiat, de la fetiţa sa de numai 8 ani, cu 500 de euro, negociabil. Contactată telefonic, mama fetiţei ne-a spus că, deşi şi-ar fi dorit să-i păstreze fetiţei cosiţele ca amintire, mai ales că a tuns-o pentru prima dată, datoriile la întreţinere au făcut-o să recurgă la acest gest.

Părul argeşencelor ajunge meşe, extensii sau peruci pentru vedete

Ce se întâmplă de cealaltă parte, a cumpărătorilor? Printre cei care vin de ani de zile la Piteşti şi îşi pun afişele prin oraş sunt cei de la Chişinău. Personalul de la salonul de coafură din cartierul Nord, unde respectivii cumpărători obişnuiesc să îşi întâlnească clientele, spun că afaceriştii moldoveni vin să recolteze păr de două ori pe an. Preţul însă variază în realitate destul de mult, în funcţie, mai ales, de calitatea părului.
Cei care cumpără îl folosesc la meşe, extensii sau peruci. Cum acestea sunt toate produse de lux, ce se vând pe bani buni, cliente fiind, în principal, vedetele din modă, de la TV sau lumea mondenă, cumpărătorii au nevoie de materie primă de calitate.
Una dintre cei care are chiar un magazin on-line specializat în aşa ceva este vedeta TV Bianca Drăguşanu, care vinde extensii de păr şi cozi false, toate din păr natural, la preţuri destul de piperate. Cele mai ieftine extensii comercializate de divă costă 200 de lei noi, iar o coadă sare de 400. În spotul de prezentare, ea mărturiseşte că bogata ei podoabă capilară, pentru care este invidiată de multe fete, este, de fapt, formată din extensii!
Majoritatea celor ce vor să îşi vândă părul nu mai sunt atât de credule şi au învăţat să îşi negocieze bine marfa şi ţin la preţ, deoarece o astfel de afacere nu o poţi face prea des, dat fiind faptul că părul creşte doar în jur de 1 centimetru pe lună! Deci, după primul tuns, ar trebui să aştepţi cel puţin 4 sau 5 ani până la următoarea oportunitate.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI