Argeşeanul care i-a ridiculizat pe cei mai puternici oameni ai ţării

Povestea caricaturistului Bogdan Petry de la „Caţavencii” Originar din Câmpulung, Bogdan Petry de la „Caţavencii” este considerat unul dintre cei mai mari caricaturişti români. Fost designer la ARO până în 1989, aproape că nu există personaj public din România a cărui imagine să nu fi fost reflectată în caricaturile lui Bogdan Petry: Regele Mihai, Ion Iliescu, Traian Băsescu, vedete de show-bizz, dar şi preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu. Câmpulungeanul Bogdan Petry este considerat unul dintre cei mai mari caricaturişti români – cel mai mare, în opinia unora. Talentul său este, de fapt, o moştenire de familie, tatăl lui Bogdan fiind renumitul om de cultură argeşean Marian Petry, scriitor, profesor de literatură universală, pictor şi grafician, decedat anul trecut, la Câmpulung.

Fost scriitor la revista de satiră „Urzica”, Marian Petry a condus cenaclul literar „Tudor Muşatescu”, dar şi concursul de satiră şi umor cu acelaşi nume. Tot tatăl lui Bogdan Petry a fost şi iniţiatorul festivalului rock „Posada“, căruia i-a dat şi numele. Caricaturist la „Academia Caţavencu”, Bogdan Petry lucrează acum pentru „Caţavencii”, dar şi pentru „Capital”, „Pro Sport“, „Penthouse“, „VIVA“, „Maxim” sau „Evenimentul zilei”. Pe lângă deja faimoasele sale caricaturi, câmpulungeanul a  ilustrat şi minialmanahurile BD „Cațavencu la munte şi la mare“, ce au atins tiraje de peste 30.000 de exemplare.

 

 

 


În vreme ce Meleşcanu s-a supărat că i-a făcut urechile prea mari, un alt lider politic a cerut să fie caricaturizat cât mai urât posibil

În vreme ce unii s-au distrat copios şi şi-au descoperit trăsături pe care poate că nu şi le cunoşteau, alţii s-au supărat teribil pe caricaturistul câmpulungean. Teodor Meleşcanu, spre exemplu, s-a plâns că a fost prezentat mult prea diferit faţă de realitate, fiindcă nu are urechile atât de mari, iar el este în realitate un bărbat „bine”, iar imaginea sa caricaturizată îi „ştirbeşte” imaginea de om frumos.
Despre cum îşi alege personajele şi ce alte peripeţii a avut de-a lungul timpului cu cei pe care i-a caricaturizat ne-a povestit, într-o discuţie amicală, chiar Bogdan Petry.
„Cred că am făcut până acum câteva mii de caricaturi. Unii s-au mai supărat, alţii – nu… Regula caricaturii este să îi amuze pe ceilalţi şi să îl supere pe cel care este subiectul ei. Aici totul depinde de cât de dezvoltat are acesta simţul umorului. Cât priveşte reacţiile lor, nu le ştiu prea bine. Uneori le-am aflat, poate indirect, alteori – nu! Meleşcanu s-a supărat că i-am făcut urechi de elefant. Dar eu aşa văd orice om de pe stradă, prin prisma unor trăsuri ce pot fi caricaturizate. Eu însumi sunt o caricatură, aşa consider! E adevărat, însă, există şi oameni atât de şterşi, încât poţi să treci pe lângă ei fără să poţi spune ceva. Oamenii însă sunt diverşi, şi la figură, şi la comportament.
Am avut situaţii în care chiar personajul în cauză – nu dau nume – tot politician, mi-a cerut să îl fac cât se poate de urât. Nu ştiu de ce, aceasta a fost cerinţa sa!
Chiar dacă, în general, caricatura este considerată cenuşăreasa artelor plastice, nu e aşa! Eu unul nu fac caricatură la minut, cum se laudă alţii. Ce face Ştefan Popa’s, despre care se spune că e cel mai rapid caricaturist din lume, este, de fapt, o exagerare a unei poze, nu o caricatură.
Spre exemplu, la o caricatură pentru ziar, eu pot lucra şi 3 sau 5 ore, dar şi o zi întreagă, până spune ce vreau să spună. Mie îmi place să interpretez, să recreez morfologia unei persoane, nu doar să exagerez anumite elemente”, spune Bogdan Petry.
În general, datorită publicaţiilor care l-au solicitat şi profilului acestora, majoritatea persoanelor cărora le-a realizat caricaturi sunt personaje politice, dar printre cele câteva mii de caricaturi se numără şi vedete din show-bizz: Nicoleta Luciu şi sânii săi disproporţionat de mari, Andreea Raicu, Mircea Badea, înghiţit chiar de „Gura presei”, ori Marius Tucă, agăţat în celebrele-i bretele colorate.
De caricatura lui Bogdan nu au scăpat nici Tăriceanu, pe motocicletă, preşedintele Traian Băsescu conducând o corabie în flăcări numită „România”, şi „Varanul” Dan Voiculescu, în spatele gratiilor Antenelor. Desigur că au mai fost mulţi alţii, printre care şi Cristian Cioacă. Inclusiv fetiţele sale, gemenele sale, de 4 ani, Maya şi Zoe, au fost subiect de caricatură pentru Bogdan. Şi preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, s-a aflat printre personajele lui Bogdan Petry, deşi artistul spune că nu l-a cunoscut încă personal.

Designer la ARO, Bogdan Petry i-a desenat barul din maşină lui Ceauşescu

Cunoscut acum în toată ţara datorită talentului de grafician, Bogdan Petry şi-a început însă cariera ca desinger la departamentul Prototip al fostei Uzine ARO din Câmpulung, în 1985. A început imediat după ce a terminat armata, a lucrat aici până la Revoluţie, în 1989, după care s-a înscris la Academia de arte Plastice.
„La ARO, era un departament special, de vreo 5 oameni. Grupul era condus de un arhitect şi vreo trei artişti plastici, printre care şi eu. Aveam un adevărat laborator, ca la NASA, şi o echipă deosebită, care ar fi putut concepe şi o navetă spaţială! Eu eram mai mult cu grafica, calendarele, materialele de propagandă. Colegii mei, mai ales unul dintre ei, care îmi era prieten, era mereu ales să deseneze maşinile blindate ale lui Ceauşescu şi ale altor demnitari: erau lungite, lăţite, modificate în ecartament, în interior… Nu mai ştiu câte au fost, cred că destul de multe, de ordinul zecilor. Îmi amintesc în mod special de ultima, un ARO 24 gri-argintiu cu semiblindaj, căreia i-am redesenat interiorul şi i-am prevăzut un bar, tapiţerie de piele şi tot felul de alte chestii. Şi marele poet Adrian Păunescu a avut un ARO cam la fel, cu bar şi piele. A venit la uzină şi a cerut să îi fie modificată maşina. Chiar m-a mirat, pentru că el era atunci în dizgraţie, dar, cu toate acestea, nu a plătit nimic pentru modificări, a fost un cadou de la uzină, practic. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu acea maşină, cred ca ar trebui să mai existe pe undeva…”, ne-a povestit Bogdan Petry.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.