Ministerul Justiției propune ca persoanele aflate în arest sau în detenție, care nu au resurse financiare, să fie scutite de plata taxei extrajudiciare de timbru pentru eliberarea actelor de identitate.

 

În nota de fundamentare se arată că persoanele care sunt în executarea unei pedepse privative de libertate, unei măsuri educative privative de libertate, respectiv persoanele aflate în arest preventiv în unitățile sistemului administrației penitenciare, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale pot exercita dreptul la vot prin intermediul unor urne speciale în interiorul locului de deținere, numai în baza unui act de identitate valabil.

Potrivit Ministerului Justiţiei, din efectivul total de 30.192 deținuți aflați în unitățile penitenciare la 29 decembrie 2014, au fost identificați 5.709 deținuți fără acte de identitate sau care le au expirate.

“Numărul total al persoanelor private de libertate care nu dispun de resurse financiare în cont, aflându-se în imposibilitatea de a achita cheltuielile aferente actelor de identitate, este 3.775. Costurile totale necesare eliberării actelor de identitate pentru aceste persoane sunt estimate la 42.595 lei. Din 25.447 persoane private de libertate cu drept de vot, 3.521 nu posedă acte de identitate sau posedă acte de identitate a căror valabilitate este expirată. Costurile la care se ridică eliberarea actelor de identitate pentru persoanele custodiate de unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor, care au drept de vot, dar nu dispun de mijloace financiare în cont, sunt estimate la 29.087,5 lei”, se precizează în document.

Comments

comments