Agenţia pentru Protecţia Mediului Argeş, va organiza în colaborare cu Centrul Cultural Piteşti, vineri, 18 septembrie, o dezbatere interactivă cu tema „Multimodalitate. Alege. Schimbă. Combină”, la care vor participa elevi şi cadre didactice din unităţi de învăţamânt din Piteşti.

 

În fiecare an, în data de 16 septembrie, este sărbatorită Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon. Anul acesta se împlinesc trei decenii de la semnarea, în anul 1985, a Convenţiei de la Viena.
  
Descoperirea găurii din stratul de ozon a fost un şoc pentru întreaga lume. Ea a fost considerată a fi unul din cele mai mari dezastre ecologice ale secolului trecut. Cauza diminuării stratului de ozon este considerată a fi poluarea atmosferei cu compuşi chimici care reacţionează cu ozonul, cunoscuţi sub numele de freoni, utilizaţi până nu demult în majoritatea utilajelor de răcire şi aparatelor de aer condiţionat, precum şi la propulsarea deodorantelor, fixativelor, etc.
În prezent, freonii sunt înlocuiţi treptat cu alte substanţe, mai puţin periculoase, fapt care duce la diminuarea distrugerii stratului de ozon. Deviza din acest an este “Ozonul: Tot ceea ce există între noi şi radiaţiile ultraviolete”.

Săptămâna Mobilităţii Europene, care se desfăşoară anual în perioada 16 – 22 septembrie, este sprijinită de Comisia Europeană, prin Direcţia Generală pentru Mediu, fiind iniţiată în aprilie 2002. Sute de oraşe europene se pregãtesc sã participe la ediţia 2015 a Sãptãmânii Mobilitãţii Europene, care se desfãşoarã în acest an sub tema: ”Multimodalitate. Alege. Schimbă. Combină.”.

Modalitatea noastră curentă de deplasare se bazează în principal pe utilizarea vehiculelor care utilizează combustibili fosili, ceea face ca transportul să fie principala sursă de emisie a bioxidului de carbon, unul din gazele cu efect de seră. Deşi ultimele tehnologii referitoare la mijloacele de transport nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, la combustibili alternativi, cât şi la sistemele inteligente de transport sunt promiţătoare, efectele încălzirii globale pot fi contracarate doar prin alegerea de modalităţi mai ecologice de transport, cum ar fi mersul cu bicicleta sau cu rolele, utilizarea mijloacelor de transport în comun, partajarea şi folosirea în comun a unor vehicule cu un număr mai mare de locuri, înlocuirea vehiculelor pe combustibili fosili cu cele electrice sau cu cele care care utilizează combustibili alternativi şi nu în ultimul rând, mersul pe jos.

Informaţii suplimentare referitoare la acest eveniment pot fi gãsite pe pagina de web: www.mobilityweek-europe.org

Comments

comments