Ambasadorul argeşean din Egipt – victimă în scandalul WikiLeaks

RECHEMARE CU SUBSTRAT DE…TELEGRAMĂ Ambasadorul României în Egipt, piteşteanul Gheorghe Dumitru, a fost rechemat în ţară săptămâna trecută de la Cairo. Acesta era ambasador din 2006 şi numele său a apărut într-o telegramă confidenţială, prezentată anul trecut de către WikiLeaks, telegramă conform căreia Gheorghe Dumitru le-ar fi dezvăluit americanilor ce a discutat Traian Băsescu la o vizită oficială în Egipt, în 2007, cu omologul său de atunci Hosni Mubarak şi alţi oficiali de la Cairo.

Săptămâna trecută, Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul privind rechemarea în ţară a lui Gheorghe Dumitru din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Arabă Egipt. Nimic anormal până aici. Numai că această rechemare subită pare să aibă legătură cu o… telegramă confidenţială, prezentată anul trecut de către WikiLeaks, telegramă conform căreia Gheorghe Dumitru le-ar fi povestit americanilor ce a discutat Băsescu la o vizită oficială în Egipt, în perioada 21-22 februarie 2007. Ministerul Afacerilor Externe nu a comentat, la vremea respectivă, informaţiile din telegrama prezentată de WikiLeaks.
Rechemarea este cu atât mai ciudată, cu cât argeşeanul Gheorghe Dumitru este unul dintre cei mai apreciaţi ambasadori şi unul dintre cei mai buni specialişti români în politica Orientului Mijlociu. Născut la Piteşti pe 2 septembrie 1947, Gheorghe Dumitru şi-a petrecut copilăria în cartierul Prundu, a absolvit Şcoala nr. 7 şi Liceul „Al. Odobescu”, după care a plecat la studii în Bucureşti. Gheorghe Dumitru lucrează de 35 de ani în diplomaţie şi era ambasador la Cairo din 2006.

Ce le-a spus ambasadorul argeşean americanilor despre vizita lui Băsescu la Cairo

Redăm mai jos o parte din conţinutul telegramei făcute publice de  către WikiLeaks, telegramă din care reiese că ambasadorul argeşean Gheorghe Dumitru le-ar fi dezvăluit americanilor detalii despre vizita Preşedintelui României în Egipt şi discuţiile pe care şeful statului le-a avut cu înalţi oficiali de la Cairo.

Contextul vizitei – În principal, schimburi comerciale: Ambasadorul român Gheorghe Dumitru le-a furnizat oficialilor ambasadei SUA o informare generală a vizitei făcute de Preşedintele României Traian Băsescu în Egipt în perioada 21-22 februarie. Preşedintele Mubarak l-a întâlnit pe Băsescu la venirea pe aeroport, după care cei doi au avut o lungă discuţie privată. Dumitru a spus că nu a fost informat de preşedintele lui despre conţinutul întâlnirii. Dumitru a spus că Preşedintele Băsescu a avut, de asemenea, o întâlnire privată şi cu premierul Nazif, întâlnire urmată de o sesiune de discuţii cu miniştri din zona economică din guvernul egiptean. Comerţul bilateral cu Egipt, a spus el, „nu şi-a atins potenţialul”. Comerţul bilateral a atins numai 370 de milioane de dolari în 2005, cu toate că exporturile egiptene către România creşteau rapid. Bucureştiul este nemulţumit de structura comerţului, a spus el, cheresteaua reprezentând o treime din exporturile româneşti către Egipt. Guvernul României consideră Egiptul drept o poartă către regiune şi ar lucra cu guvernul egiptean pentru a identifica un număr mic de „proiecte – pilot” comerciale, pentru a duce mai departe cooperarea bilaterală.(…)
Românii oferă training în domeniul nuclear – Dumitru (Gheorghe Dumitru, ambasadorul român în Egipt – n.red.) a spus că, în timpul întâlnirii de 45 de minute a Preşedintelui Băsescu cu Mubarak, Băsescu a oferit asistenţă românească pentru a avansa obiectivele Egiptului în domeniul energiei nucleare. Potrivit lui Dumitru, Băsescu i-a spus lui Mubarak că România ar fi dispusă să ofere pregătire oamenilor de ştiinţă egipteni în domeniul operării centralelor nucleare la Centrul Naţional de Pregătire de la Cernavodă, pe lângă oferirea de burse pentru oamenii de ştiinţă egipteni la departamentul de studii nucleare al Universităţii din Bucureşti. Ambasadorul nu ştia sigur câţi egipteni ar putea fi incluşi în aceste programe, dar a notat că Guvernul României a decis să „nu-i preseze” pe egipteni pe tema trainingului în domeniului nuclear. Bucureştiul va aştepta reacţia formală a Egiptului, dar nu intenţionează să facă publică oferta. (Nota ambasadei: Dumitru a prefaţat oferta de training într-o întâlnire din 24 ianuarie cu ambasadorul).
Proiecte în sectorul petrolier: Ambasadorul Dumitru a descris, de asemenea, o întâlnire între Băsescu şi ministrul egiptean al petrolului Sameh Fahmy, în cadrul căreia ministrul, spunând că acţionează la ordinul Preşedintelui Mubarak, a exprimat dorinţa de a identifica un „proiect concret” în domeniul petrolier, pentru o viitoare colaborare. (Nota ambasadei: Fahmy a discutat public proiecte potenţiale comune egipteano-româneşti pe parcursul ultimilor câţiva ani, inclusiv stabilirea unei companii de tip joint-venture care să producă echipamente de foraj). Dumitru a spus că România este dornică să dezvolte relaţii cu sectorul petrolier egiptean ca parte a unei strategii mai ample de a diversifica sursele energetice, dincolo de Gazprom. În timp ce România ar dori să importe direct gaze naturale lichefiate din Egipt, restricţiile Turciei asupra tranzitului prin Bosfor fac imposibile astfel de acorduri. O alternativă luată în considerare este de a obţine gaze de la Conducta Egipteano-Arabă, a spus Dumitru. Dar a adăugat că, deşi porţiunea siriană ar putea fi finalizată în 18 luni, conexiunea cu Turcia ar putea fi amânată pentru o perioadă semnificativă de timp”.

Gheorghe Dumitru, unul dintre cei mai buni specialişti români în politica Orientului Mijlociu

Doctor în economie, Gheorghe Dumitru a intrat în diplomaţie la 29 de ani, după o specializare la New York. A urcat, pe rând, gradele diplomatice ale MAE, de la Ataşat Diplomatic, la Secretar I, Consilier, Ministru Consilier şi, din septembrie 2005, Ministru Plenipotenţiar. Piteşteanul Gheorghe Dumitru a deţinut poziţii importante în centrala MAE şi a avut misiuni permanente în străinătate pe trei continente: Asia, America de Nord şi Africa. Între august 2003 şi martie 2006 a fost Reprezentant Permanent Adjunct al României la ONU şi Coordonator Politic al echipei de diplomaţi pentru Consiliul de Securitate a Misiunii Permanente a României la ONU. Gheorghe Dumitru este unul dintre cei mai buni specialişti români în politica Orientului Mijlociu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.