Alertă în România! Primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat în România

1,916 views

ANSVSA a confirmat primul focar de pestă porcină în România! De data aceasta, într-una dintre cele mai periculoase variante: pesta porcină africană. E o boală fără tratament sau vaccin, care afectează deopotrivă speciile domestice şi sălbatice. Inspectorii veterinari au confirmat existenţa unui focar de pestă porcină africană într-o gospodărie de la periferia municipiului Satu Mare, unde șapte animale au fost deja sacrificate.

Reprezentanții Autorității Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au precizat că virusul ar fi fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate provenite din Ucraina. Pesta porcină africană a fost confirmată cu o zi în urmă de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, iar în urma investigaţiilor epidemiologice s-a stabilit că există un focar primar şi un focar secundar al bolii.

„Din primele investigaţii făcute la faţa locului de către echipa de inspectori ai DSVSA Satu Mare a reieşit că virusul bolii a fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate provenite din Ucraina, dar ancheta epidemiologică este în desfăşurare”, spune sursa citată.

După primirea confirmării privind focarul de pestă porcină animală, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a notificat structurile abilitate de la nivel naţional şi structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor. De asemenea, urmează să fie convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în vederea adoptării unei Hotărâri privind stabilirea atribuţiilor pentru ministerele cu responsabilităţi în controlul bolii, iar Comisia Europeană va adopta o decizie privind zona aflată sub restricţii şi măsurile care trebuie respectate de România şi perioada pentru care acestea vor fi aplicate.

Comments

comments