Avand in vedere ca, in ultima perioada, in Statele Membre (Germania, Olanda, Regatul Unit al Marii Britanii) evolueaza focare de influenta aviara, precum si focarul de Pseudopeata aviara care evolueaza in judetul Ialomita, relevă faptul ca, in momentul de fata, exista presiune virala pentru transmiterea acestor boli care pot determina oricand evenimente epidemiologice nedorite, mai ales ca ne aflam in anotimpul rece, si reprezinta un real pericol ce poate favoriza instalarea, in efectivele de pasari, a unor viroze majore.

In acest context, s-au adoptat urgent masuri menite sa preântâmpine astfel de evenimente.

Au fost informati medicii veterinari de libera practica, fermierii din sectorul avicol, vanatorii si paznicii fondurilor de vanatoare, factorii de decizie de la nivelul localitatilor judetului Arges, prin medicii veterinari oficiali zonali.

Influenta aviara este produsa de un virus din familia Orthomyxoviridae, genul Influenzavirus A si este caracterizata din punct de vedere clinic prin diferite forme de evolutie – supraacuta manifeatata prin moarte in 24-48 ore fara manifestari clinice, acuta cu manifestari clinice reprezentate de adinamie, penaj zbârlit, inapetenta asociata adesea cu sete excesiva, scaderea dramatica a productiei de oua, edeme si culoare cianotica a crestei si barbitelor, mucoasa conjunctiva congestionata sau edematiata, hemoragii difuze pe pielea solzoasa a picioarelor, diaree initial verzuie care poate deveni pe parcursul bolii aproape in totalitate alba, respiratie zgomotoasa, ataxie si lipsa de coordonare in mers.

Moartea survine in maxim o saptamana sau, unele exemplatre putând supravietui, ramanâd purtatoare toata viata si o evolutie cronica cu manifestari clinice inaparente intalnita mai mult la palmipede (rate gaste) si puii de carne.

O deosebită atentie trebuie acordata pasarilor care saupravietuiesc unui episod de îmbolnăvire si sunt considerate infectate « pe viaţă », întrucât intermitent pot excreta virus.

Transmisibilitatea în interiorul unui efectiv este mare sau foarte mare, si depinde de densitatea efectivului de păsări (contactul direct favorizând extinderea rapidă a infecţiei) şi moderată sau chiar redusă de la exploataţie la exploataţie, sau de la o localitate la alta, daca nu exista legaturi functionale intre acestea.

Omul face forme severe de boală cu procent mare de mortalitate, consecutiv contactului nemijlocit cu păsări bolnave sau moarte. De aceea este obligatoriu ca atunci când se investighează o posibilă suspiciune de influenţă aviară, operatorii să dispună de echipamentul de protecţie adecvat.

Leziunile întâlnite la păsări cu influenţă aviară nu pot fi diferenţiate de leziunile ce se găsesc în forma velogenică viscerotropă de Boală de Newcastle şi din acest motiv, după obţinerea din anamneză a informaţiilor ce pot ajuta la direcţionarea diagnosticului, sunt necesare examene de laborator.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI