Ce lasă în urmă Constantin Nicolescu, după ce vreme de aproape 20 de ani nu a pierdut niciun rând de alegeri locale?

După 20 de ani de politică activă şi, mai ales, de succes în rândul social-democraţilor, timp în care a fost un adevărat stâlp al partidului, Nicolescu se află acum condamnat la 7 ani de închisoare pentru fapte de corupție.

Ce lasă în urmă, Constantin Nicolescu după două decenii de activitate, perioadă în care a fost numit cel mai puternic om al Argeşului? În primul rând, lasă PSD-ul cu un deficit de imagine creat atât de verdictul său, cât şi de faptul că, în mare parte din cauza sa, aproape jumătate din primarii judeţului sunt acum cercetaţi penal în tot felul de dosare de corupţie. Dar să-i dăm Cezarului, ce-i al Cezarului! În ciuda acestor probleme penale, Nicolescu lasă în urmă un mare gol, fiindcă activitatea sa politică şi succesele repurtate pentru PSD vor fi greu de repetat, dacă nu chiar imposibil, de oricine îi va urma. Rezultatele la fiecare rundă de alegeri în care a condus PSD Argeş sunt principalele puncte forte ale lui Nicolescu, dar nu trebuie trecut cu vederea modul în care a reuşit să păstreze echipa de la Argeş şi să găsească echilibrul organizaţiei, jonglând cu orgolii, pretenţii, intrigi şi duşmănii personale.  

Prefect, senator, preşedinte de CJ, preşedinte de partid  

După ce a lucrat şi s-a afirmat în mediul privat, la Dacia şi, mai apoi, la IATSA Ştefăneşti, Constantin Nicolescu a devenit politician, membru PSD încă de la înfiinţarea formaţiunii, intrând mai întâi în Partidul Democraţiei Sociale din România, în 7 ianuarie 1995, direct ca prim – vicepreşedinte Argeş. Doi ani, între aprilie 1995 şi decembrie 1996, a fost prefect de Argeş. Între 2000 şi 2004 a fost senator, secretar al Biroului Permanent al Senatului, preşedinte al Comisiei Speciale de control al SIE, membru în Comisia de Apărare a Senatului. În 2003 a preluat şi conducerea executivă a organizaţiei PSD Argeş, iar în 2005 a devenit preşedinte. Între timp, în 2004 a ajuns, în urma alegerilor locale, preşedintele Consiliului Judeţean, funcţie pe care şi-a păstrat-o şi la următoarele două runde de alegeri, în 2008 şi 2012. În paralel, el a ocupat mai multe funcţii şi la nivelul central al partidului, din 2008 fiind chiar vicepreşedinte.  

Scoruri-record la toate competiţiile electorale

Din punct de vedere al bătăliilor electorale şi al muncii făcute pentru partid, Nicolescu a ridicat stacheta extrem de sus. Nu a fost rundă de alegeri în care organizaţia argeşeană a PSD, indiferent că partidul se afla la putere sau în opoziţie, să nu  câştige detaşat şi să facă scoruri de top la nivelul judeţului, dar şi al ţării. În prima competiţie la care a participat, alegerile locale din 2004, când era preşedinte executiv al PSD, partidul a obţinut în Argeş 38%, aproape 107.000 de voturi. Adică tot atât cât toţi ceilalţi competitori, PNL, PD şi PRM la un loc! Fiind în fruntea listei – iar alegerea preşedintelui CJ era făcută, la acea dată, din rândul celor 17 consilieri PSD majoritari – postul i-a revenit, fără drept de apel, lui Constantin Nicolescu.
În toamna aceluiaşi an, 2004, au urmat şi alegerile generale, unde „cotizaţia“, în voturi, a PSD Argeş la coşul mare al partidului a fost una importantă. Alianţa PSD-PUR, mai mult PSD şi foarte puţin PUR, a câştigat în judeţ aproape 42% din voturi, cu 10 procente peste următorii clasaţi, Alianţa D.A., formată şi PNL şi PD, care a obţinut 31%. O contribuţie importantă a avut organizaţia argeşeană, condusă de Nicolescu, şi la colectarea de voturi pentru Adrian Năstase, în competiţia prezidenţială din 2004: 44% în turul I şi peste 49% în turul doi. Chiar dacă, în final, adică în turul doi, Traian Băsescu a câştigat în Argeş, acesta l-a devansat pe Năstase cu un procent sub 1%.

La alegerile locale din 2008, Nicolescu i-a spulberat pe Boureanu şi Miuţescu

Alegerile locale din 2008 au reprezentat un nou prilej pentru ca Nicolescu să îşi arate puterea de a conduce o organizaţie de partid spre un câştig detaşat. În lupta pentru Consiliul Judeţean, PSD a obţinut peste 45% din voturi şi a scos 18 consilieri, cu unu mai mult decât în legislatura precedentă. În competiţia pentru preşedinte al CJ, pentru prima dată într-un scrutin uninominal, Constantin Nicolescu a obţinut 46,26% din voturi. Dublu faţă de pedelistul Cristian Boureanu – ce de abia a reuşit să convingă 23% din electoratul Argeşului – şi de aproape 2,5 ori mai mult ca Miuţescu de la PNL, 19%.

La prezidenţialele din 2009, Geoană ar fi câştigat detaşat, dacă toate organizaţiile din ţară ale PSD ar fi scos scorul celei conduse de Nicolescu în Argeş: în primul tur a obţinut 42%, faţă de numai 25,22%, cât au reuşit pedeliştii argeşeni pentru Băsescu. Nemaivorbind de Crin Antonescu, pentru care liberalii nu au putut scoate decât un umil procent de 17%. Turul doi a fost o nouă victorie, din păcate fără importanţă pentru Geoană, dar de prestigiu pentru Nicolescu: 58,78% pentru PSD şi Geoană, faţă de doar 41,22% pentru Băsescu şi PDL.
Primul scrutin pentru europarlamentare, alegerile din 2007, au fost încă un prilej pentru reconfirmarea calităţilor de lider ale preşedintelui PSD Argeş: 33% PSD, 24% PD şi doar mai puţin de 12% PNL. Acelaşi lucru s-a petrecut şi 2 ani mai târziu la europarlamentare, în 2009: PSD 41,42%, PDL 26%, PRM 13,56% şi PNL  12,56%.

2012, ultimul an când Nicolescu a condus PSD-ul în alegeri

În 2012, la alegerile locale, a fost din nou floare la ureche pentru echipa condusă de Nicolescu să-şi strivească, pur şi simplu, adversarii. Este adevărat, cu ajutorul aliaţilor din PNL și PC, candidând sub sigla USL, acesta s-a impus în bătălia pentru şefia CJ, cu 59%. Singurul care s-a opus cât de cât în fața lui Nicolescu și a valului USL a fost Mircea Andrei, președintele Partidului pentru Argeș și Muscel, cu peste 23%. În timp ce alianţa USL a obţinut 70% din voturi. Ultima confruntare electorală, alegerile generale din decembrie 2012, au reprezentat o nouă victorie pentru USL, inclusiv PSD şi Nicolescu: aproape 68% la Camera Deputaţilor şi 69% la Senat! Cu asemenea rezultate electorale, nu numai pentru el, ci, mai ales, pentru partid, e greu de crezut că succesorul lui Nicolescu, oricare ar fi acela, nu va fi eclipsat o lungă bucată de vreme.

Comments

comments