De regulă, atunci când se verifică o persoană la CNSAS, se cer date din care să reiasă dacă acesta a fost colaborator al fostei Securităţi. Ei bine, în cazul lui Gabriel Bratu, cei din conducerea partidului au avut atât de mari dubii şi suspiciuni în ceea ce-l priveşte pe fostul inspector şcolar general, încât au cerut CNSAS să-l verifice mai rău ca pe un spion.


Gabriel Bratu, verificat la SIE, SRI şi M.Ap.N. pentru posibile legături cu fosta Securitate

Astfel, despre Gabriel Bratu s-au cerut date de la Serviciul Român de Informaţii, de la Serviciul de Informaţii Externe, dar şi de la Serviciul Istoric al Ministerului Apărării Naţionale. Deşi toată lumea se aştepta ca măcar una dintre cele trei instituţii să-l deconspire pe Bratu, răspunsul CNSAS a fost în favoarea fostului „general”, dar numai de la învăţământ: „În fapt, domnul Bratu Ion Gabriel nu figurează în bazele de date ale Direcţiei de Investigaţii a CNSAS. SRI a comunicat că nu a fost agent (cadru), precum şi că figurează ca „necunoscut” în evidenţele fostelor organe de Securitate. SIE a comunicat că nu au fost indicate dosare sau documente referitoare la persoana sa, iar SIA a răspuns că nu deţine informaţii/dosare/documente necesare pentru a stabili calitatea de agent sau de colaborator al organelor Securităţii, precum şi că nu a fost ofiţer al fostei Direcţii a IV-a din cadrul Departamentului Securităţii Statului”.

Fostul mare boxer Mircea Fulger a fost recrutat de fosta Securitate

Un alt democrat-liberal verificat de conducerea PDL la CNSAS a fost Mircea Fulger, singurul boxer argeşean medaliat la Olimpiadă. Despre Mircea Fulger, CNSAS a confirmat că a fost recrutat de fosta Securitate în data de 21.03.1984, „pentru cunoaşterea şi prevenirea unor aspecte negative, manifestări sau intenţii ostile din partea unor sportivi care activează în cadrul Clubului Sportiv Orăşenesc Câmpulung şi pentru crearea de reţea informativă în rândul sportivilor propuşi de a participa la Olimpiada de vară de la Los Angeles – SUA. A semnat un angajament, atribuindu-i-se numele conspirativ „Popescu Dan”. A fost abandonat din reţea la data de 25.X.1988”. Conform, însă, celor de la CNSAS, marelui boxer nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al fostei Securităţi.

Securitatea i-a făcut dosar cântăreţei Elena Pascu pentru că întreţinea relaţii suspecte cu străinii

Preşedinta femeilor din PRM Argeş, Elena Pascu, a fost verificată din oficiu de CNSAS, în calitate de candidat la funcţia de deputat. Scotocind prin arhive, CNSAS a aflat că Elena Pascu nu a fost informator al fostei Securităţi, dar, în schimb, a fost urmărită. Cităm din adresa oficială a CNSAS: „Doamna Pascu Elena este titulara dosarului de fond informativ nr. I 233713, perioada 1980–1984, deschis deoarece domnia sa, fiind solistă vocală la Ansamblul Rapsodia, a fost luată în evidenţa dosarului de problemă, pentru că a fost semnalată cu relaţii suspecte cu cetăţeni străini”.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI