Academicianul Bălăceanu ar putea intra în posesia conacului de la Stolnici în toamnă

De mai bine de un an şi jumătate, academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici se judecă pentru redobândirea terenului şi a conacului de la Stolnici. Pârâte în procesul aflat pe rolul Tribunalului Argeş sunt două societăţi care au fost pe rând proprietare ale moştenirii sale. Este vorba de SC Agromec Stolnici SA şi SC Prosper Investment SRL. Iniţial, în 30 noiembrie 2011, academicianul dăduse în judecată şi Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, însă pe 17 februarie 2011, AVAS-ul a fost scos din cauză din cauza lipsei calităţii procesuale. Procesul a suferit până acum numeroase amânări, în principal pentru că experţii desemnaţi să verifice terenul şi construcţiile din litigiu au fost amendaţi şi înlocuiţi de mai multe ori pentru nedepunerea lucrărilor.
Săptămâna trecută, instanţa a dispus o nouă amânare, de această dată tocmai pentru 4 septembrie, şi tot din cauza nedepunerii expertizei. Surse din cadrul Tribunalului Argeş ne-au declarat că sunt şanse mari ca academicianul să intre în posesia conacului şi a terenului de la Stolnici în această toamnă. Asta cu atât mai mult cu cât Agromec şi-a dat acordul pentru retrocedarea averii către Constantin Bălăceanu-Stolnici.
Mai apare, totuşi, o problemă importantă: aceea a despăgubirilor pe care va trebui să le primească Agromec, mai ales că firma a făcut investiţii majore pe întreaga perioadă a desfăşurării activităţii în spaţiile revendicate de către academicianul argeşean. Până în 1996, pe proprietatea academicianului şi-a desfăşurat activitatea fostul SMA Stolnici care, ulterior, s-a privatizat prin metoda MEBO. Tot atunci, din fostul SMA a luat fiinţă SC Agromec, care a cumpărat toate bunurile ce i-au aparţinut academicianului.
La începutul lui 2000, Agromec şi-a vândut activele către SC Prosper Investment, care a intenţionat să dezvolte activităţi pe domeniul materialelor de construcţii, însă afacerea nu a  fost deloc prosperă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.