abatorDeputaţii vor să le ia carnea de la gură samsarilor… Pentru că nu-şi permiteau să meargă la un abator autorizat, ţăranii îşi vindeau animalele sau păsările în viu direct către samsari, la jumătate din preţ. Mai nou însă deputaţii au iniţiat un proiect de lege care prevede înfiinţarea abatoarelor mobile în fiecare judeţ, cu finanţare de la bugetul de stat şi cel al Consiliului Judeţean. Rolul acestora va fi de sacrificare şi comercializare a păsărilor şi animalelor din curţile oamenilor. „Cei care cresc păsări sau alte animale au o problemă când vine vorba de sacrificarea acestora în acord cu legislaţia în vigoare. Principalul avantaj pe care îl poate oferi un astfel de punct mobil de sacrificare este acela că micii crescători pot obţine certificate sanitar-veterinare, astfel că îşi pot comercializa producţia în orice punct de desfacere, indiferent dacă decid să se asocieze pentru vânzarea în supermarketuri sau să-şi valorifice producţia în halele din pieţe”, se arată în expunerea de motive a actului normativ.

Ce sunt abatoarele mobile?
În Europa de Vest, abatoarele mobile au fost folosite încă din anul 1950, fiind, atât pentru consumatori, cât şi pentru producători, un răspuns la cererea de hrană cât mai naturală, cât mai puţin procesată, obţinută în sisteme de creştere neintensivă. O astfel de unitate mobilă de sacrificare, acceptată de legislaţia Uniunii Europene, dispune de 8 angajaţi calificaţi în domeniu, care pot sacrifica 40 de vite mari în 8 ore. Lungimea totală a unui astfel de dispozitiv mobil este de aproximativ 15 metri.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI