FilofteiaSfânta Muceniţă Filofteia, ale cărei moaşte se găsesc la Mânăstirea Curtea de Argeş, a fost omorâtă la doar 12 ani, chiar de tatăl său, pentru că săvârşea fapte de milostenie. După cum spune chiar ÎPS Calinic „avem în împărăţia lui Dumnezeu, din România, pe cei mai tineri sfinţi din lume: Sfântul Ioan Valahul, de 15 ani şi Sfânta Filofteia de la Argeş, de 12 ani”. Aşadar, Sfânta Filofteia, sărbătorită în fiecare an pe 7 decembrie este cea mai tânără sfântă din lume.
Sfânta Muceniţă Filofteia s-a născut pe la începutul veacului al XIII-lea în oraşul Tarnovo, care pe atunci era capitala Împeriului româno-bulgar, întemeiat şi condus de fraţii Petru şi Asan, români de neam. Muceniţa a primit numele de „Filofteia”, care în limba greacă înseamnă „Iubitoarea de Dumnezeu”, lucru pe care îl va şi dovedi cu fapte în scurta sa viaţă pământească. Mama Sfintei Filofteia era o femeie foarte credincioasă, de la ea deprinzând şi muceniţa dragostea de Dumnezeu şi de aproapele său, faptele de milostenie, rugăciunile şi postul. Încă de copil, muceniţa Filofteia a rămas orfană de mamă, însă a rămas în casa părintească, alături de tatăl său, trăind mai mult pentru Dumnezeu şi pentru cei aflaţi în suferinţă. După o vreme, tatăl său s-a recăsătorit cu o femeie care nu o iubea pe Filofteia şi nu-i accepta credinţa pe care aceasta o avea în Dumnezeu.

Trupul neînsufleţit al Sfintei Filofteia a putut fi ridicat de la pământ numai după ce preoţii au rostit numele Curtea de Argeş

Într-una din zile, când Filofteia îi aducea mâncare la câmp tatălui său, acesta a urmărit-o să vadă ce făcea cu bucatele pe care trebuia să le aducă. Văzând că le dădea din mâncare celor săraci, tatăl său s-a înfuriat atât de tare, încât a scos securea pe care o purta la brâu şi a aruncat-o asupra copilei. Filofteia a fost rănită grav la picior, iar, la scurt timp, a murit, la doar 12 ani. Tatăl său, îngrozit că şi-a ucis propriul copil, a încercat să-i ridice trupul. Cu toate încercările, nici tatăl ucigaş, nici alţi oameni nu au putut însă să ridice corpul copilei. A fost chemat arhiepiscopul Cetăţii Tarnovo, ierarhii şi preoţii de acolo, care după numeroase slujbe şi încercări, nu au reuşit nici ei să poată ridica trupul copilei. Atunci au înţeles că Filofteia era o adevărată muceniţă a lui Iisus şi că nu voia să fie dusă în Cetatea Tarnovo. Aşa că sfinţii slujitori au început să spună numele unor oraşe, biserici şi mânăstiri din dreapta şi din stânga Dunării, spre a vedea dacă nu se uşurează trupul sfintei, la rostirea vreunuia dintre ele. Când s-a rostit numele oraşului Curtea de Argeş, deodată trupul sfintei Filofteia s-a uşurat şi a putut fi ridicat. Aşa că sicriul cu trupul ei a fost dus apoi la Curtea de Argeş. Sfânta Filofteia a devenit o adevărată ocrotitoare a ţării noastre, iar moaştele ei sunt venerate atât de credincioşii din partea locului, cât şi de alţi creştini, din alte zone ale ţării. De la aducerea moaştelor sale în ţară şi până azi, în numeroase biserici s-au zugrăvit fie chipul ei, fie scene din viaţa ei, ca în bisericile Dobroteasa şi „Sfântul Gheorghe” din Bucureşti, „Sfânta Filofteia” şi „Sfânta Vineri” din Ploieşti, „Adormirea Maicii Domnului” din Mizil.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI