A doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, adica în Lunea Rusaliilor, Biserica Ortodoxă prăznuieste pe Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treimi. In calendarul ortodox, aceasta zi este trecuta ca fiind sarbatoarea Sfintei Treimi. Astăzi se prăznuiește Sfânta Treime, numită și a doua zi de Rusalii. Rusaliile se țin întotdeauna la 10 zile după Înălțare sau la 50 de zile după sărbătoarea Paștelui. În anul 2020, ziua de Sfânta Treime este sărbătorită în data de 8 iunie.

Exista numeroase traditii, obiceiuri si superstitii legate de aceasta zi sfanta, pe care oamenii din toate colturile tarii inca le tin.

Încă din cele mai vechi timpuri aceste zile sunt numite Ielele și sunt considerate făpturi fermecate care se arată pe pământ în anumite perioade și mai ales în aceste două zile. În unele zone din țară gospodarii obișnuiesc să își „ude” nevestele. Acest obicei se găsește în special în zona Brașovului și a Mureșului. În trecut oamenii se temeau de Iele pentru că cine cădea sub blestemul lor rămânea bolnav pe viața și mai putea fi salvat doar de călușari.

În ziua de Sfânta Treime, a doua zi de Rusalii, țăranii ies la câmp împreună cu preoții din sate și se roagă și stropesc ogoarele cu apă sfințită, pentru ca roadele pământului să fie bune, iar grindina să nu se abată asupra lor. În unele zone ale țării se pocnesc ramuri lungi și groase de tei pentru a alunga spiritele rele si duhurile care împiedică rodirea pământului. Cine muncește astăzi la câmp nu va avea parte de rod și va avea ghinion tot anul.

Ce nu este bine să faci de sărbătoarea Sfintei Treime

Astazi nu ai voie sa te certi si sa dusmanesti pe nimeni, pentru ca poti atrage furia Ielelor. Se spune ca noaptea aceasta nu trebuie sa te prinda la rascrucea drumurilor, la marginea padurii, in munti sau pe malul apelor. Rusaliile sunt considerate zanele apelor, asa ca astazi nu trebuie sa mergi la scaldat sau sa faci baie. Cine nu respecta traditiile din a doua zi de Rusalii va atrage asupra sa blestemele ielelor si va avea parte tot anul de necazuri, boala si certuri.

Comments

comments