80% din vânatul Argeşului va fi împuşcat doar de străini

SUPER AFACERE Pentru noul sezon de vânătoare, care se va deschide în curând, Direcţia Silvică Argeş a încheiat contracte cu vânători din străinătate pentru valorificarea a peste 80% din cota pe acest an la cerbi, capre negre, mistreţi şi urşi. Una dintre cele mai profitabile afaceri ale Direcţiei Silvice este valorificarea la export a unei mari părţi a vânatului din pădurile şi munţii Argeşului.  Evident, nu trimitem animalele acolo, ci vânătorii străini vin la noi să le împuşte, luând parte la vânătorile organizate de Direcţie pe fondurile pe care le gestionează, unele dintre ele foarte atractive din punct de vedere al exemplarelor existente.
Direcţia Silvică Argeş a vândut deja, prin intermediul a patru firme concesionare, care s-au ocupat să aducă clienţi, peste 80% din ce va avea voie să recolteze în acest sezon: 4 cerbi, 10 lopătari, 55 de mistreţi şi 20 de capre negre, toţi masculi, la care se adaugă şi femelele, dar care nu se socotesc la cotă. Cumpărătorii sunt vânători pasionaţi din Spania, Austria şi Germania. Câţi bani va încasa la final, depinde de priceperea vânătorilor ce vor veni, dar şi de măiestria silvicultorilor argeşeni în a-i ajuta pe străini să ia urma celor mai mari exemplare, preţul urmând a fi calculat în funcţie de valoarea trofeului.
Potrivit listei de preţuri stabilite de Romsilva, pentru împuşcarea unui cerb, considerat trofeu de valoare maximă, un vânător, fie el român sau străin, va trebui să plătească 8.800 de euro. Dacă doar au rănit animalul şi acesta nu a mai putut fi recuperat, preţul este de 800 de euro, iar un foc greşit într-o astfel de partidă de vânătoare costă nu mai puţin de 150 de euro. În cazul unei femele, preţul este de 150 de euro.
Şi pentru căpriori preţul este unul destul de ridicat. Un mascul poate ajunge şi la 2.900 de euro, dacă trofeul depăşeşte 550 de grame. La fel de valoroasă este şi o capră neagră de pe stâncile Făgăraşului. Un trofeu de 110 puncte, calculate după formulele specifice, este evaluat la 2.800 de euro, iar pentru fiecare punct în plus vânătorul va trebui să plătească alţi 200 de euro. Pentru fiecare capră împuşcată, dar care nu va putea fi recuperată, costul este  de 1.000 de euro!

Un trofeu de urs ajunge la 7.000 de euro, iar un mistreţ – la 750

După cerb, cel mai scump vânat argeşean este ursul. Valoarea trofeului se calculează în funcţie de blana animalului împuşcat: la peste 350 de puncte, preţul ajunge la 7.000 de euro. La urs, nu există însă o cotă de recoltă stabilită înainte de începerea sezonului, ci una de intervenţie pentru eliminarea exemplarelor periculoase care creează probleme. Bani frumoşi aduc şi mistreţii, care se plătesc chiar şi cu 750 de euro bucata, dacă lungimea colţilor inferiori este mai mare de 20 de centimetri.
În afară de tariful pentru trofeul împuşcat, vânătorii trebuie să mai achite şi tariful pentru organizarea vânătorii, 50 până la 100 de euro de persoană, pentru o zi.

Moştenitorul concernului „Rauch”, la capre negre în Făgăraş

Deşi criza economică i-a afectat şi pe magnaţii străini, şi în acest sezon şi-au anunţat prezenţa în Argeş destui vânători, unii chiar VIP-uri.
„De regulă, străinii vin aici fiindcă la ei nu mai au la dispoziţie zone naturale, ci doar complexe închise cu gard, ca ţarcurile, în genul Balcului. Ei vor însă altceva. Aşa cum a fost moştenitorul concernului de sucuri „Rauch”, pe care l-am condus în Făgăraş, la capre negre. A şi luat un trofeu important, un mascul de 125 de puncte, aproape maximum! Am mai avut în Argeş şi alţi vânători importanţi: ambasadorul Spaniei, Raul de Miguel, vicepremierul Ucrainei, dar şi oameni de afaceri de nivel mondial. Printre vânătorii care au fost în România şi cu care am avut prilejul de a merge la diverse partide – este adevărat, nu în Argeş, ci în Covasna – când mă ocupam de vânătoare la Romsilva, s-au numărat Regele Spaniei, Juan Carlos, şi prinţul Qatarului, care a sosit cu un avion Boeing 747!
Eu sper ca anul acesta să fie unul bun în ceea ce priveşte această activitate şi chiar să recoltăm mare parte din cota ce ne revine, nu ca anul trecut, când nu s-a împuşcat aproape nimic, potrivit datelor lăsate de vechea conducere. Sau, dacă s-a împuşcat, nu s-au trecut în evidenţe şi banii nu au ajuns în contul nostru”, ne-a declarat Armand Chiriloiu, directorul Direcţiei Silvice Argeş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.