În ciuda criticilor generale referitoare la gradul de absorbţie a fondurilor europene, la nivelul judeţului Argeş, s-au plătit, în ultimele trei luni, peste 7 milioane de euro, prin Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Beneficiarii sunt, în cea mai mare parte, primăriile, prin proiectele de dezvoltare integrată, dar şi fermierii care au aplicat programe pentru sprijinul acordat fermelor de subzistenţă sau firmele private. „Media ultimelor trei luni în ceea ce priveşte plăţile făcute, a fost de 2,5 – 3 milioane de euro pe lună.

Explicaţia pentru această creştere este faptul că cele mai multe dintre proiecte au reuşit să depăşească faza de organizare şi licitaţie şi au intrat în plin în derularea efectivă, ajungând în etapa de realizare a lucrărilor, iar acum solicită plata cotei parte din proiect care este asigurată din fonduri europene. Avem, la acest moment, aproximativ 30 de astfel de proiecte în derulare, în diferite stadii, pentru care facem plăţi. În afară de acestea, mai avem în plată aproape 300 de cereri pe Măsura 41 „Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă, care primesc un sprijin de 1.500 de euro anual”, ne-a declarat Marius Jurubiţă, director OJPDRP Argeş. Printre firmele private care derulează proiecte importante pe fonduri europene se numără „Avicola Costeşti”, care, pentru înfiinţarea unui abator, a primit, în ultimele luni, peste 250.000 de euro; „SC Patipan Mariano”, care a primit şi ea 350.000 de euro pentru a construi o moară şi fiul primarului din Corbi, care a înfiinţat o plantaţie de fructe de pădure, reuşind să atragă fonduri de 170.000 de euro.

Primăriile, cei mai mari beneficiari ai fondurilor europene

Cele mai mari sume au fost alocate însă primăriilor, care au proiecte de dezvoltare integrată (introducere apă şi canalizare, asfaltare, grădiniţe, baze sportive), pe Măsura 322. Astfel, şase primării, Albeştii de Argeş, Bârla, Valea Danului, Cicăneşti, Cepari şi Cotmeana, au încasat deja, în avans, între 800.000 şi 1 milion de euro din sumele nerambursabile, pentru proiectele aflate în derulare. Valoarea totală a proiectelor este de 2,5 milioane de euro fiecare şi au ca termen de finalizare prima jumătate a anului viitor.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI