„€Am hotărât suma totală pe care Guvernul, prin ministerul Agriculturii, o va acorda ca despăgubire pentru fermierii afectaţi de secetă.

Ea se ridică la 640 milioane lei, sumă care va veni la bugetul ministerului Agriculturii prin această rectificare şi după aceea va fi distribuită către fermieri imediat după momentul în care vom primi cererile şi în momentul în care vom avea acceptul Comisiei Europene scris, vizavi de notificarea pe care o facem”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la finalul şedinţei săptămânale a Executivului.

Potrivit lui Daniel Constantin, această hotărâre privind despăgubirile pentru fermieri va fi aprobată cel mai târziu în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.

„€Astăzi (marţi 20 octombrie n.r.) notificăm Comisia Europeană. De la 1 noiembrie cel mai probabil, vom primi cereri din partea fermierilor, urmând ca la începutul sau jumătatea lunii decembrie, imediat ce va veni răspunsul Comisiei Europene, să începem să facem aceste plăţi”, a precizat Constantin.

Potrivit ministrului Agriculturii, despăgubirile se vor acorda fermierilor care au suferit pierderi pe mai mult de 30 la sută din suprafaţă, pentru că aşa este prevăzut în regulamentul european.

“În diverse stadii au fost afectate aproximativ 1,6 milioane de hectare. Vorbim aici de cei care au suferit pierderi pe suprafaţe mai mari de 30%, deci între 30% şi 100%. A nu se înţelege că toată suprafaţa a fost afectată în totalitate,” a arătat Constantin. Numărul beneficiarilor care vor primi aceste despăgubiri este de “apoximativ 173.524”, dintre care 165.000 de beneficiari sunt persoane fizice. Adică peste 8.000 sunt ferme comerciale, persoane juridice.

Valoarea despăgubirilor este diferită, în funcţie de stadiul în care a fost afectat fiecare beneficiar

“Valoarea maximă pentru cei care au fost afectaţi 100% diferă. Dau un exemplu: la porumb,  nu poate să depăşească 420 de lei la hectar în cazul persoanelor juridce, 210 lei la hectar în cazul persoanelor fizice”, a precizat Constantin.

Categoriile de culturi care beneficiază de aceste ajutoare sunt cele de porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartofi, sfecla de zahăr, legume, plante de nutreţ, păşune şi fâneaţă.

“La legume, pentru persoanele fizice suma maximă poată să ajungă la 1.100 lei pe hectar; persoanele juridice 2.200 lei pe hectar. La cartof, pentru persoane fizice 850 lei la hectar. Dacă valoarea pagubelor este undeva la 80-90% se va calcula procentual şi această sumă va scădea gradual pentru a ajunge la compensarea respectivă”, a mai precizat ministrul.

Comments

comments