Grupul Local de Acţiune „Ţinutul Posadelor” – care grupează Primăriile şi agenţii privaţi din 15 localităţi din nordul judeţului – a reuşit să obţină o finanţare nerambursabilă de 3,5 milioane de euro pentru dezvoltarea economică a zonei, cu condiţia ca şi grupul să participe tot cu aceeaşi sumă şi să scrie proiectele de dezvoltare. Din cele 7 milioane de euro, 60% vor merge către agenţii privaţi iar 40% vor putea fi folosiţi de Primării pentru reabilitări de şcoli, grădiniţe, drumuri sau alte facilităţi oferite pentru cetăţeni. Comitetul de conducere a GAL-ului a făcut deja primele planuri de investiţii, direcţia principală fiind dezvoltarea potenţialului horticol al zonei.
Mihai Ungurenuş, managerul singurei plantaţii de fructe de pădure şi mere din soiuri speciale din sudul ţării şi membru în comitetul de conducere, ne-a explicat şi care este planul pentru viitorii ani: „GAL-ul acoperă trei văi: cea a Argeşului, a Vâlsanului şi a Topologului. Vrem ca pe fiecare vale să realizăm câte un depozit de fructe şi câte o plantaţie de pomi fructiferi demonstrativă de cel puţin un hectar, astfel încât acestea să constituie un model pe care diverşii întreprinzători care vor să investească în domeniu să îl poată studia. Oamenii trebuie să se convingă cu ochii lor cum se adaptează un anumit soi, ce productivitate are, ce ar putea face să îmbunătăţească plantaţia. Apoi ne-am putea pune de acord să folosim aceleaşi soiuri şi să facem acelaşi tip de plantaţii, astfel încât să putem obţine recolte în cantităţi mari, pe care să le comercializăm în mod organizat şi, eventual, sub acelaşi brand, ca şi marii producători. În plus, vrem să facem şi un magazin la Piteşti. Important este că avem finanţarea!”, ne-a declarat Mihai Ungurenuş.
Plantaţia sa de mur fără ţepi, zmeură, afin de cultură şi măr este deja un model de succes, oferit drept exemplu în toată ţara ca model de bună practică în domeniul horticol, alături de Crama Isărescu din Drăgăşani, ce aparţine guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Construită pe fonduri europene, plantaţia are 4,5 hectare, beneficiază de toate dotările care să îi permită să obţină recolte constante, de calitate superioară şi ecologice: plase anti ploaie pentru mure şi zmeură, plase anti grindină pentru meri, irigaţii la rădăcină şi alimentare electrică ecologică prin panouri fotovoltaice. Deşi este doar al doilea an, aceasta este deja pe rod, iar din primăvara următoare, odată cu creşterea recoltei, fructele de aici vor putea fi găsite în marile hipermarketuri, alături de branduri cunoscute şi fructele aduse din import, fără a se deosebi însă de acestea.