ÎNVĂŢĂMÂNT … LA DISTANŢĂ 3.300 de copii din întreg judeţul au nenorocul de a învăţa la kilometri buni distanţă de casă şi sunt nevoiţi să parcurgă drumul pe jos, prin ploaie şi zăpadă. Peste 3.300 de elevi argeşeni vor fi nevoiţi, şi în această iarnă, să parcurgă zeci de kilometri pe jos, dus şi întors până la şcoală, prin ploaie sau zăpadă, străbătând păduri sau mergând pe marginea unor drumuri naţionale circulate de camioane şi expuşi pericolelor.  O statistică a Inspectoratului Şcolar Argeş arată că aproximativ 35 de şcoli din întreg judeţul ar avea nevoie de  cel puţin un microbuz pentru ca  cei mici să poată ajunge la şcoală, dacă nu la timp, măcar în condiţii cât de cât de siguranţă. Unele dintre cele 35 de şcoli au deja în dotare un mijloc de transport, însă şi cele existente sunt nu numai insuficiente, ci şi uzate fizic şi moral, după distanţele parcurse până acum. Astfel, potrivit statisticii ISJ,  există localităţi în judeţ unde distanţele pe care copiii ar trebui să le parcurgă spre şcoală însumează peste 100 de kilometri. Mijloacele de transport au astfel de făcut, pentru a lua copiii din toate colţurile comunei, trasee care adună 86, respectiv 66 de kilometri zilnic, cum este cazul comunelor Ungheni sau Mihăeşti.
La şcoala din Budeasa Mare, cei 180 de copii înscrişi au de parcurs în jur de 80 de kilometri zilnic, în condiţiile în care şcoala lor nu are nici măcar un microbuz. Nici la Băiculeşti, unde trei copii s-au înecat într-un canal de scurgere după ce au căzut de pe un pod, încercând  să mai scurteze din drumul spre casă, nu există microbuz, şi cei 75 de copii străbat zilnic circa 26 de kilometri pentru a ajunge să înveţe.
Satele de munte sunt unele dintre cele mai vitregite din acest punct de vedere, Poienarii de Argeş fiind unul dintre ele: 84 de copii au de mers până la şcoală peste 96 de kilometri în fiecare zi. Nici la Dragoslavele şcoala nu are asigurat mijloc de transport, iar unii dintre cei 50 de elevi parcurg  peste 10 kilometri pe drum. Şi exemplele pot continua.
În ceea ce priveşte posibilitatea ca, într-un termen rezonabil de timp, micuţilor să li se creeze condiţii relativ bune în această privinţă, aceasta este de domeniul viitorului foarte îndepărtat! „Promisiunea din partea Ministerului este că fondurile pentru microbuze vor fi asigurate dintr-un împrumut pe care Guvernul îl va lua anul viitor de la un for internaţional.  Când anume se va materializa această dorinţă, nu ştim!” spune Inspectorul Şcolar General Florin Gardin.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI