300 de preoţi vor fi prezenţi la sfinţirea Catedralei din Mioveni

EVENIMENT DE GRADUL 0 Sute de personalităţi din ţară şi străinătate, în frunte cu premierul Victor Ponta şi Patriarhul Daniel, nu mai puţin de 300 de preoţi şi 30.000 de enoriaşi vor veni la sfinţirea Catedralei „Sf. Petru şi Pavel” din Mioveni pe data de 1 iulie. Pe 1 iulie, cu începere de la ora 9.00, oraşul Mioveni va fi gazda celui mai mare eveniment spiritual şi religios din Argeş. Este vorba de sfinţirea Catedralei „Sf. Petru şi Pavel”, unul dintre cele mai impresionante şi mai mari lăcaşe de cult construite în ultimii 20 de ani în România. Evenimentul va fi unul de o amploare fără precedent şi va fi onorat de sute de personalităţi din ţară şi străinătate, în frunte cu premierul Victor Ponta şi Patriarhul Daniel. Vor fi prezenţi de asemenea toţi mitropoliţii din ţară, inclusiv ÎPS Teofan (argeşean la origine), mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Nu vor lipsi delegaţiile străine din Franţa (Landerneau – oraş înfrăţit cu Mioveni) – 50 de persoane, Bulgaria – 25, Elveţia – 5 şi Rusia – 4. Trebuie spus că sfinţirea Catedralei a stârnit interes în Franţa, evenimentul fiind deja anunţat în mai multe ziare din Hexagon.
După cum ne-a declarat primarul Ion Georgescu, la eveniment vor fi prezenţi nu mai puţin de 300 de preoţi. „În ceea ce priveşte afluenţa de public, ne aşteptăm la 30.000 de enoriaşi. Evenimentul va fi unul de excepţie. Catedrala din Mioveni este cel mai mare lăcaş de cult din sudul ţării, un lăcaş la care s-a lucrat 20 de ani”, spune primarul Georgescu.
Mai trebuie precizat că evenimentul va fi mediatizat şi la nivel naţional de către unul dintre cele mai puternice posturi TV – Antena 3, care va transmite nu mai puţin de patru ore în direct de la Mioveni.
Sfinţirea locului şi punerea pietrei de temelie a Catedralei au avut loc pe 29 iunie 1992, de sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, hotărându-se ca hramul viitoarei Catedrale să fie cel al Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, dar şi al Adormirii Maicii Domnului.
Proiectul Catedralei  a fost elaborat de către arhitecţii Maria şi Alexandru Mulţescu şi inginerii Eugeniu Dumitrache şi Ana-Maria Marinescu de la „S.C. Proiect Argeş S.A.” Lucrările de excavare au început în 1993. Dimensiunile Catedralei sunt cu adevărat impresionante: înălţime 40 m, lungime 65 m şi lăţime în naos 36 m.
Impresionantul lăcaş de cult este placat cu marmură albă şi bej-aurie, dispusă în benzi late de 40 cm, decor de inspiraţie bizantină din secolul al XIV-lea. În arcadele subliniate prin chenare de benzi de marmură bej-auriu s-au realizat icoane din mozaic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.