10 octombrie – Ziua mondială a sănătății mintale, dar și Ziua mondială de luptă împotriva pedepsei cu moartea

497 views

Pe 10 octombrie se marchează Ziua mondială a sănătăţii mintale. Aceasta a fost stabilită, în 1992, de către Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH), pentru a creşte gradul de conştientizare şi educare, la nivel mondial, în privinţa sănătăţii mintale. Campania din 2018 are ca temă „Tinerii şi sănătatea mintală într-o lume în schimbare”, potrivit site-ului wfmh.global, şi atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă tinerii în lumea noastră, în prezent, şi asupra a ceea ce au nevoie tinerii pentru a se dezvolta sănătoşi, fericiţi.

Ziua mondială de luptă împotriva pedepsei cu moartea

Tot pe 10 octombrie este marcată și Ziua mondială de luptă împotriva pedepsei cu moartea, începând cu anul 2002. La aceeaşi dată este marcată şi Ziua europeană împotriva pedepsei cu moartea instituită în septembrie 2007 de Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei şi de Uniunea Europeană în decembrie 2007.

Dreptul la viaţă al oricărei persoane este recunoscut de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului (1948) care prevede faptul că “nimeni nu va fi supus torturii sau unui tratament crud, inuman sau degradant”. Pedeapsa cu moartea este incompatibilă cu demnitatea umană şi constituie un tratament inuman şi degradant. Mai mult decât atât, nu s-a demonstrat că ar avea vreun efect disuasiv şi, în urma aplicării sale, erorile judiciare pot deveni ireversibile şi fatale, potrivit www.consilium.europa.eu/ro.

În România, pedeapsa cu moartea a fost abolită în anul 1990, dar ca membru al UE, al Consiliului Europei şi al ONU, statul român se alătură eforturilor comunităţii internaţionale în vederea respectării drepturilor omului în întreaga lume şi adoptării unui moratoriu privind pedeapsa capitală.

Comments

comments