Cele mai ciudate nume de localităţi din Argeş: Răţoi, Miroşi, Costiţă, Cândeşti sau Martalogi

Obscene, deşucheate, jenante sau ridicole… Sunt doar câteva epitete despre care nu ai spune că se potrivesc… denumirilor unor localităţi. Dar, totuşi… Cum limba română permite figuri de stil şi înţelesuri multiple, plus că, în timpuri imemoriale, oamenii de la ţară nu aveau niciun fel de apăsare să poarte porecle deşucheate şi să îşi spună în fel şi chip, o mulţime de sate, comune şi ape de prin România s-au ales astfel cu nume care azi sunt asociate cu obscenitatea, vulgaritatea sau sunt ironice la adresa locuitorilor lor.

Problema este legată de faptul că locuitorii de azi, deşi nu au nicio vină, sunt nevoiţi să suporte ruşinea de a se prezenta ca atare. Spermezeu (Bistriţa-Năsăud), Lacul Căcăcioasa sau Dealul Bucii din Vâlcea, comunele Mădulari sau Măciuca, tot din Vâlcea, Pârţeştii de Sus şi Pârţeştii de Jos (judeţul Suceava), Miroşi (judeţul Argeş), Cioara de Sus (judeţul Alba), Vărsătura (judeţul Brăila), Oraşul de floci (judeţul Ialomiţa) sau Amărăştenii (judeţul Dolj) sunt doar câteva exemple în acest sens.

Adunaţi de Râca, Putina de Vlădeşti, Martalogi la Hârseşti sau Palanga la Popeşti

Deşi nu suntem chiar primii pe lista în cauză, Vâlcea părând a deţine supremaţia în privinţa numelor ridicole şi, mai ales, obscene, şi Argeşul are ciudăţeniile sale.

De Cuca Măcăii a auzit toată ţara şi denumirea e folosită în expresiile ce se referă la „fundul pământului”. Cuca Măcăii există însă şi nu e nicidecum departe. Satul Măcăii din comuna Cuca e doar la 50 de kilometri distanţă de Piteşti. Comuna Miroşi e şi el pe lista „naţională” a ciudăţeniilor. De ce a ajuns să poarte un astfel de nume, nimeni nu ştie! Istoria denumirii s-a pierdut în negura vremii.

Şi prin numeroase alte comune din judeţul Argeş există sate ce poartă nume la fel de fistichii. Tot la Cuca există Valea Cucii, iar la Râca unul dintre sate se cheamă Adunaţi. Interesant este şi cum s-ar putea chema cei locuiesc acolo. În vreme ce locuitorii Piteştiului sunt piteşteni, întrebarea este: oare locuitorii din Bătrâni (Moşoaia) sunt „batrâneni”, iar cei din satul Ciobani (Stolnici) sunt „ciobăneni” sau, pur şi simplu, „ciobani”?

Greu de definit sunt şi locuitorii din Costiţă ori Loturi (Schitu – Goleşti), Călugăriţa (Leordeni), Luminile (Morăreşti), Furnicoşi (Mihăieşti), Ţigăneşti (Topoloveni), Vărzăroaia (Pietroşani), Putina (Vlădeşti), Rotunda (Corbeni), Săpunari (Morăreşti), Valea Îndărăt (Poienarii de Muscel), Cândeşti (Albeştii de Muscel), Martalogi (Hârşeşti), Ciocanu (Dâmbovicioara), Babaroaga (Mozăceni), Bârlogu (Căteasca), Căpăţâneni (Arefeu), Ceauşeşti (Oarja), Măţău (Mioarele), Cişmea (Ţiţeşti), Găinuşa (Săpata), Găujani şi Colţu (Ungheni), Jgheaburi (Corbi), Malu (Bârla), Surduleşti (Miroşi), Palanga (Popeşti), Strâmbeni (Căldăraru).

Comuna Vedea pare, de asemenea, una dintre localităţile argeşene unde imaginaţia pare a fi fost una foarte veselă. Satele componente se numesc Fata, Frătici, Lungani sau Răţoi. Probabil că „lunganii” ori „răţoii” nu sunt deloc fericiţi când sunt strigaţi aşa! Nici „martalogii”, locuitorii din Martalogi, Hârseşti, nu sunt prea mulţumiţi, atâta vreme cât numele lor înseamnă, conform DEX-ului, în afară de grănicer, sau paznic de hotar, şi  molâu, lent sau greoi în mişcări.

Miroşi, în topul naţional al celor mai ciudate nume de localităţi

Deşi nu este chiar cel mai penibil nume din cele cu care au fost „botezate” localităţile argeşene, Miroşi a reuşit să se impună în topul naţional al celor mai ciudate nume , după cum a fost el alcătuit de site-ul unknownsecrets.wordpress.com.

1. Căpăţâna Porcului (Brasov)
2. Amarastenii de Sus (Dolj)
3. Craciunelu de Jos (Alba)
4. Spermezeu (Bistrita-Nasaud)
5. Mirosi (Arges)
6. Labasint (Arad)
7. Mierlestii de Sus (Olt)
8. Căcăcioasa (Valcea)
9. Pârţeştii de Jos (Suceava)
10. Maciuca (Valcea)
11. Madulari (Valcea)
12. Urlaţi (Prahova)
13. Băicoi (Prahova)
14. Buda (Ilfov)
15. Fierbinţi (Ialomita)
16. Iepureni (Iasi)
17. Fundătura (Cluj)
18. Tetcoiu (Dambovita)
19. Cioara de sus (Alba)
20. Coţofenii din dos (Dolj)
21. Căpruţa (Arad)
22. Prajeşti (Neamt)
23. Beliş (Cluj)
24. Calu (Neamt)
25. Iapa (Maramures)
26. Afumaţi (Ilfov)
27. Toporu (Giurgiu)
28. Vărsătura (Braila)
29. Cumpărătura (Suceava)
30. Jena (Timis)
31. Jupa (Caras-Severin)
32. Ciuperceni (Gorj)
33. Cocoşeşti (Alba)
34. Sculeni (Iasi)
35. Căcăina (Vaslui )
36. Sacu (Caras-Severin)
37. Cârpa (Caras- Severin)
38. Varteşcoiu (Vrance)
39. Milcoiu (Valcea)
40. Muereasca ( Valcea)
41. Bulbucata (Giurgiu)
42. Paros (Hunedoara)
43. Stâlpu (Buzau)
44. Boldu (Buzau)
45. Colţi (Buzau)
46. Lungeşti (Valcea)
47. Însurăţei (Braila)
48. Udaţi-Mânzu (Buzau)
49. Flămânzeni (Ilfov)
50. Gogoşari (Giurgiu)
51. Fututa (Prahova)
52. Curva (Comuna Bustuchin, Gorj)
53. Fundu’ Moldovei (Suceava)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.