Dejecţiile celor 9.000 de câini din Piteşti, un pericol pentru sănătate

HAM, HAM, TE INTOXIC! Excrementele celor peste 9.000 de patrupede cu sau fără stăpân din Piteşti, care îşi fac nevoile în locurile publice, se usucă, transformându-se într-un praf toxic pe care-l inhalăm ori de câte ori mergem pe stradă, devenind un pericole real pentru sănătate. Piteştiul este în topul oraşelor din ţară în ceea ce priveşte câinii de companie, în municipiul nostru fiind înregistraţi, la ora actuală, peste 6.000 de patrupezi cu stăpân. Asta ca să nu mai punem la socoteală cei peste 3.000 de maidanezi care mişună liberi, periculoşi şi… nestrânşi de nimeni, pe străzile municipiului. Toate bune şi frumoase, numai că doar câteva zeci de proprietari de câini de companie au echipamente pentru colectarea dejecţiilor produse de câini, iar Piteştiul e plin de excremente. În toate oraşele civilizate din Europa, proprietarii de câini au tot timpul mănuşi şi pungi de plastic pentru colectarea dejecţiilor, în caz contrar amenzile fiind usturătoare. Într-o astfel de situaţie, la Londra, amenda ajunge până la 1.000 de lire sterline.
Revenind la Piteşti, trebuie spus că, în ultima vreme, mai mulţi cetăţeni au reclamat la Primărie că proprietarii de câini îşi lasă patrupedele să îşi facă nevoile în locuri publice, inclusiv în spaţiile special amenajate pentru copii. Unul dintre aceştia este domnul Roger Safta din Războieni: „Am avut o altercaţie pe această temă cu administratorul blocului A4 din Războieni, care înţelege că spaţiul de joacă pentru copii, amenajat la capătul blocului A4, este de fapt o moşie personală, în care câinii dumneaei au îndatorirea de a-şi face nevoile. Afişele puse pe gard care interzic categoric acest lucru nu au decât o valoare simbolică. Vă rog sa găsiţi o soluţie prin care să putem ieşi cu copiii la joacă fără a fi asaltaţi de astfel de indivizi şi fără a sta cu grija faptului că aceşti copii s-ar putea îmbolnăvi de pe urma inconştienţei acestor oameni (animale).”

Nu s-a dat nicio amendă de 10 ani

Oficialii Primăriei i-au răspuns domnului Safta, spunând că „într-adevăr, se interzice accesul câinilor de companie în locurile de joacă pentru copii. Însoţitorii câinilor de companie sunt obligaţi, de asemenea, să aibă asupra lor echipamentul necesar pentru curăţirea locului şi colectarea dejecţiilor produse de câini. După colectare, punga va fi închisă etanş şi va fi depusă în europubelă sau container. Nerespectarea dispoziţiilor se sancţionează cu amendă contravenţională de către agenţii Poliţiei Locale”. Pe hârtie, prevederile legale sună bine şi ferme, numai că nimeni nu este amendat, în ciuda dovezilor… „palpabile”.
După cum spune şi Bogdan Aristănţoiu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Piteşti, „amenzile pentru proprietarii de câini care nu strâng dejecţiile acestora sunt între 200 şi 400 de lei. Nu avem până acum astfel de cazuri de amenzi date.” Însă cea mai mare problemă legată de aceste dejecţii este că ele pun în mare pericol sănătatea oamenilor. Excrementele patrupedelor – cu sau fără stăpân – se usucă, trasformându-se într-un praf toxic pe care-l inhalăm ori de câte ori mergem pe stradă. Astfel, materiile fecale ale câinilor ajung în organismul nostru. Odată ajunse în aer, fecalele sunt un mijloc de transport pentru bacterii şi paraziţi.
Spaţiile verzi din Piteşti sunt şi ele invadate de fecale, cele patru parcuri din municipiu fiind un adevărat pericol pentru sănătate, mai ales că temperaturile ridicate de afară favorizează dezvoltarea bacteriilor. Altfel spus, o plimbare prin parc te poate costa o îmbolnăvire cu paraziţi.
„Fecalele de câine se usucă în 2-3 zile şi se transformă într-un praf care este fie ingerat prin intermediul altor obiecte, fie inspirat. În primul caz, prin contaminare, apar afecţiuni parazitare intestinale, din care cele mai importante sunt: toxocaroza, care duce la producerea unor larve care circulă prin organism şi hidatizoza, care duce la apariţia unor chisturi care atacă ficatul şi plămânii. În cazul inspirării, praful fecaloid duce la apariţia de reacţii alergice grave la nivel respirator, cum ar fi rinita şi astmul bronşic”, ne-a declarat dr. Dan Leţcai, directorul unei clinici veterinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.