Ziua Universală a Iei, la Pitești!

Vineri, 24 iunie 2022, va avea loc cea de-a 10-a ediție a Zilei Universale a Iei, celebrată odată cu sărbătoarea creștină a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și cea străveche a Sânzienelor sau a Drăgaicei, din apropierea solstițiului de vară (21 iunie), zi dedicată eforturilor de includere a cămășii cu altiță în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, în parteneriat cu Școala Populară de Arte și Meserii Pitești și cu Muzeul Golești, organizează, cu acest prilej, evenimentul „Tradiții de Sânziene”: în ajunul sărbătorii, în seara de joi, 23 iunie, piteștenii mici și mari sunt invitați, în Piața Primăriei, începând cu ora 19:00, pentru a participa la o serie de activități care vor reînvia interesul copiilor pentru tradiții și obiceiuri străvechi, făcându-le cunoscute, în același timp, frumusețea și simbolistica unică a iei românești.

Muzeografi și experți ai Muzeului Golești vor vorbi despre semnificațiile și obiceiurile acestei sărbători, iar grupul de muzică populară și dans „Zavaidoc”, din cadrul Centrului Cultural Pitești, va susține momente artistice cu specific tradițional. De asemenea, în cadrul evenimentului, va fi prezentată și o expoziție inedită de costume naționale autentice.

Copiii și adulții prezenți vor învăța să coasă modele tradiționale, prin intermediul unui atelier de cusut, organizat de copii și tineri care activează în cadrul Muzeului Golești și al Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, vor împleti coronițe din flori de sânziene și vor afla informații inedite despre obiceiurile românești legate de sărbătoarea care marchează plenitudinea solară a verii – Drăgaica.

Vă așteptăm să ne bucurăm împreună de frumusețea portului popular românesc – alegerea de a purta o ie va fi cu atât mai inspirată – și de bogăția spirituală a tradițiilor neamului nostru!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.