528 de ani de atestare documentară. Atât a sărbătorit, săptămâna trecută, oraşul Mioveni. Un oraş cu o istorie lungă şi foarte interesantă, dar, în acelaşi timp, un oraş foarte tânăr şi efervescent.

Un oraş în continuă mişcare, unde lucrurile se întâmplă cu repeziciune, dar temeinic, pentru un viitor sigur şi prosper pentru locuitorii oraşului. Aşa cum a intrat deja în obişnuinţă din anii trecuţi, Zilele Oraşului Mioveni au fost marcate printr-o serie de manifestări civice de înaltă ţinută, concerte, manifestări culturale şi competiţii sportive.

Organizatori au fost Consiliul Local Mioveni, Primăria şi Centrul Cultural, precum şi Clubul Sportiv Dacia Mioveni 2012, cărora li s-au alăturat mulţi alţii.  

Senatorii Ecaterina Andronescu şi Şerban Valeca, Cetăţeni de Onoare ai Mioveniului

Prima manifestare din seria celor programate pentru a sărbători cum se cuvine ziua oraşului a fost ceremonia de decernare a Diplomelor de Excelenţă şi a titlurilor de Cetăţean de Onoare pentru mai multe personalităţi care au contribuit la creşterea prestigiului oraşului, la dezvoltarea lui socială, culturală şi economică.
Manifestarea a fost onorată cu prezenţa de numeroase personalităţi din administraţia şi politica Argeşului şi nu numai: Constantin Nicolescu – preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Polexe – vicepreşedintele CJ, deputatul de Mioveni Simona Bucura – Oprescu, senatorul Iani Popa şi prefectul Cristian Soare. „Îl felicit pe domnul primar şi Consiliul Local pentru excelenta organizare a acestor evenimente. Vă urez succes şi să avem nişte zile deosebite!“, a spus prefectul Cristian Soare, completat de preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Nicolescu: „Încercăm să le oferim cetăţenilor posibilitatea să vadă şi lucruri mai frumoase prin Sărbătorile Argeşului şi Muscelului şi prin Zilele Oraşului Mioveni. Mioveniul are un bilanţ bogat în ceea ce priveşte realizările, fiind un oraş care, de la o perioadă la alta, s-a înfrumuseţat, semn că se fac eforturi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă “.
O surpriză deosebită a reprezentat sosirea la eveniment a binecunoscutei avocate Paula Iacob, care a ţinut să laude administraţia publică locală, în special pe primarul Ion Georgescu, pentru felul surprinzător de frumos în care arată oraşul, pentru respectul şi grija pe care o arată animalelor, cunoscut fiind că domnia-sa e o apărătoare înfocată a drepturilor acestora, dar şi pentru ţinuta manifestărilor organizate.   Oaspeţi speciali au fost şi senatorul Şerban Valeca, precum şi fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, acum preşedinte al Senatului Universităţii Politehnica, ce au fost şi recompensaţi cu titlul de Cetăţeni de Onoare pentru sprijinul acordat oraşului, de-a lungul timpului. Alături de cei doi, lista Cetăţenilor de Onoare  premiaţi cu acest prilej a cuprins alte 13 nume deosebite, în frunte cu o serie de personalităţi ale Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România: prof. univ. dr. George Darie – rector al Politehnicii Bucureşti şi membru al AOSR, prof. univ. dr. Miron Zapciu – prodecan la Politehnică, prof. univ. dr. Adrian Alexandru Badea – vicepreşedinte al AOSR. Printre Cetăţenii de Onoare se mai numără şi dr. Vasile Moraru – şeful secţiei Pediatrie a Spitalului „Sf. Spiridon”, prof. Adrian Duţă – Şcoala Gimnazială „Marin Sorescu” –  Racoviţa, preot Gheorghe Chiliment – parohul Bisericii „Sf. Gheorghe”, Racoviţa, prof. Aurel Banu – Şcoala „Liviu Rebreanu” – Mioveni, prof. Maria Teodoreanu, Ion Grădinaru – veteran de război, prof. Evdochia Udrescu, Ion Stanciu, prof. Marilena Popescu, prof. etnolog Mihail Robea.
Oaspeţii nu au venit cu mâna goală, astfel că şi primarul Ion Georgescu – sufletul şi motorul acestor manifestări, a fost recompensat cu mici cadouri simbolice: Aura Dumitrescu – preşedinta Fundaţiei pentru Protecţia Animalelor – i-a oferit o diplomă de onoare pentru iniţiativele sale în acest domeniu, iar conducerea Penitenciarului Colibaşi i-a dăruit… Primăria Mioveni. Nu în realitate, ci doar o machetă ce reproduce fidel clădirea acesteia.        

Invitaţi de peste hotare, oaspeţi de seamă

Fiind cea mai importantă manifestare de peste an, oraşul Mioveni a avut şi invitaţi de peste hotare, din localităţile înfrăţite, Petrich – din Bulgaria, Salamina – Grecia şi din cele cu care derulează parteneriate: Debovo, Nikopol – din Bulgaria, şi Ankara – din Turcia. Anul acesta, oraşul a fost gazda a patru ansambluri folclorice din Bulgaria şi Turcia, care au participat şi la Festivalul Internaţional „Carpaţi” şi la spectacolele artistice dedicate Zilelor Oraşului.
În ceea ce priveşte manifestările artistice, organizatorii au încercat să împace toate gusturile, astfel că sâmbătă şi duminică, pe scena din faţa Primăriei au urcat o serie de nume mari din muzica naţională şi internaţională. Francesco Napoli, cunoscutul solist italian, a concertat la Mioveni şi a încântat auditoriul de toate vârstele cu bine cunoscutele melodii „Balla balla”, „Notte Chiara”, „Piano Piano”, „Vamos a la playa” sau “Lady Fantasy”. Alături de el au mai urcat pe scenă sâmbătă seara, formaţia Fără Vise, Sore, Mallena, Sandra M. şi Ion Moise Bădulescu (Johnny), o tânără speranţă a muzicii româneşti, originar chiar din Mioveni. Seara de duminică a fost rezervată muzicii populare, cu o mulţime de interpreţi de folclor de cel mai înalt nivel, în frunte cu Ionuţ şi Doiniţa Dolănescu şi Maria Ciobanu, Ioana Anton şi Constantin Enceanu.

Mioveni, oraş al sportului

Programul Zilelor Oraşului a  cuprins şi o serie de manifestări sportive, unele deja tradiţie, altele în premieră, cum au fost competiţia de ciclism „Maratonul Mioveniului.
Casa de Cultură a Sindicatelor a găzduit prima etapă a celei de-a III-a ediţii a Cupei Oraşului Mioveni la Darts, organizată de către Clubul Sportiv de Darts Mioveni în parteneriat cu Centrul Cultural şi Primăria. Asociaţia Română de Tineret „Muntenia” a organizat a III-a ediţie a Memorialului „Vasile Costescu” la şah,  un concurs ce are drept scop cinstirea memoriei celui ce a fost Vasile Costescu, primar al oraşului Mioveni în perioada 1996-2006. Timp de trei zile, pasionaţii de automobilism s-au întrecut în Campionatul de Rallycross al României, etapa Mioveni, iar Clubul Loganiştilor şi-a dat întâlnire şi a făcut demonstraţii de îndemânare în centrul oraşului.  Pe scena din faţa primăriei au urcat şi micii karatişti de la CS Dacia Mioveni 2012, care au arătat ce pot în domeniul artelor marţiale. În acelaşi timp, în şcolile din oraş s-au desfăşurat campionate de tenis de câmp, mini-volei şi volei, mini-handbal şi handbal.
De asemenea, Primăria a organizat „majoratul” a 17 tineri din oraş care anul acesta au împlinit sau vor împlini 18 ani,  premiindu-i cu diplome şi premii simbolice. Ultima manifestare din calendarul acestei ediţii a Zilelor Mioveniului a fost Festivalul „Carpaţi”, ce a poposit luni în oraşul constructorilor de maşini, locuitorii oraşului gustând din plin parada şi spectacolul ansamblurilor folclorice din ţările invitate.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI