PE HÂRTIE  – DA, ÎN PRACTICĂ – BA… Mâncatul de seminţe pe stradă, sexul prea zgomotos, rufele agăţate în afara balconului sau cultivarea de legume pe lângă bloc îţi pot aduce amenzi usturătoare, conform unei hotărâri a Consiliului Local Piteşti. Asta doar pe hârtie, pentru că în realitate, nimeni nu a fost amendat. Hotărârea 27/2002, a CL Piteşti, „Privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea localităţii” are patru capitole, ce acoperă cam toate aspectele, de la normele de comportare între vecini, la creşterea animalelor în oraş sau reglementarea transporturilor. Astfel, hotărârea prevede că toţi piteştenii sunt obligaţi să ia măsuri pentru păstrarea curăţeniei – ceea ce nu face mai nimeni, că nu e voie să agăţi în afara balcoanelor suporţi de rufe pe care să pui izmene la uscat – ceea ce face toată lumea, sau că nu ai voie să pui garduri sau să cultivi legume pe lângă bloc – situaţii frecvente, ce pot fi regăsite în fiecare cartier din Piteşti. Toate acestea constituie contravenţii, la fel ca şi păstrarea în incinta unui bloc de substanţe şi mărfuri care, prin mirosul degajat, sau care în contact cu aerul, pot deveni inflamabile sau îi deranjează pe vecini. Cu alte cuvinte, dacă zeama de varză de la boxă pute cam rău, vecinii sensibili la nas au tot dreptul să reclame! Iar  amenda poate ajunge şi la 500 de lei noi!

La fel ca şi muzica, sexul dat la „maximum” îţi poate aduce o amendă de 10 milioane de lei vechi

Şi nerespectarea programului de linişte, stabilit între orele 14-17 şi 21-7 se poate lăsa cu amenzi de până la 50 de lei, la fel ca şi „personalizarea” locului de parcare din faţa blocului, pentru care poţi fi amendat cu 200 de lei noi. În plus, şi poluarea fonică se sancţionează. Aici intră şi „producerea de zgomote prin ambalarea repetată a maşinilor, motocicletelor şi motoarelor la oprirea în curţi sau în cartierele  de locuinţe”, dar şi „producerea de zgomot prin orice mijloace în apartamentele sau casele de locuit, dacă aceste zgomote tulbură liniştea altor locatari”. Potrivit definiţiei din hotărâre, inclusiv sexul prea zgomotos poate intra sub incidenţa acesteia. În atare condiţii, tot la sesizarea vecinilor, poţi fi bun de plată chiar şi cu 1.000 de lei.  

Fără seminţe pe străzi, grafitti şi alte desene. Doar teoretic!

Tot conform hotărârii de Consiliu Local, mâncatul de seminţe pe stradă sau în alte locuri publice se sancţionează cu amendă de până la 200 de lei. Din păcate, e doar teorie, fiindcă nu s-a auzit de prea multe amenzi aplicate de poliţiştii comunitari care, nu de puţine ori, stau şi privesc la asemenea situaţii, fără să ia măcar atitudine. Când vine vorba de grafitti sau tot felul de mizerii desenate pe clădirile publice, pe monumentele sau fântânile publice, vinovaţii ar trebui să plătească chiar şi 500 de lei. Dar, prinde orbu’, scote-i ochii! Nimeni nu a surprins până acum nici măcar un astfel de „artist”. Nici reparatul maşinilor în stradă nu este permis, potrivit textului de hotărâre. Amenda? 250 de lei pentru persoane fizice şi dublu, dacă e maşină de firmă. Câini şi pisici la bloc? Doar cu acordul scris al adunării generale a asociaţiei de proprietari. Carnetul de sănătate e obligatoriu! Aşa zice reglementarea. În caz contrar, te paşte o amendă de 50 de lei. Cine respectă aceste decizii? Evident, nimeni!

Comments

comments

DISTRIBUIȚI