Pe 9 octombrie, în Calendarul Ortodox sunt pomeniți Sfântul Apostol Iacob și Sf. Cuv. Andronic și Atanasia.

 

Sfântul Apostol Iacob al lui Alfeu este pomenit în calendarul creștin ortodox la 9 octombrie.
Sfântul Apostol Iacob era fiul lui Alfeu și fratele lui Matei, vameșul și evanghelistul. A fost unul din cei doisprezece ucenici și apostoli ai lui Iisus Hristos.

Numele său este menționat în Evanghelii, fiind martor al propovăduirii și faptelor minunate ale Mântuitorului, al răstignirii, morții și Învierii Sale. A participat, de asemenea, la alegerea lui Matia în locul lui Iuda Iscarioteanul, cel care îl vânduse pe Iisus. A fost împreună cu ceilalți apostoli în ziua Cinzecimii.

Sfinţii Cuvioşi Andronic şi Atanasia, soţia sa au trăit în Antiohia Siriei în timpul împăratului Teodosie cel Mare (379-395). Au avut doi copii care au murit în urma unei boli. Astfel, şi-au împărţit averea săracilor şi au plecat la Locurile Sfinte, apoi în Alexandria Egiptului. Sfânta Atanasia a intrat într-o mănăstire de maici din Tebaida, iar Sfântul Andronic a rămas la schitul Cuviosului Daniil, în apropiere de Alexandria. După 24 de ani petrecuţi în mănăstire, Sfântul Andronic şi Sfânta Atanasia au trecut la Domnul.

Comments

comments