COPILĂRIE DE COŞMAR De la începutul anului, Protecţia Copilului a primit 134 de sesizări de abuz, neglijenţă şi exploatare a copiilor. În 42 de cazuri, echipa mobilă a fost nevoită să intervină pentru a scote copilul de urgenţă din situaţii dramatice.

Alo, Telefonul Copilului?

983 este numărul pe care l-au apelat, de la începutul acestui an şi până la sfârşitul lunii iunie, 37 de persoane, pentru a reclama cazuri de abuz, neglijare sau exploatare a copiilor. Dintre sesizările primite, 16 au fost confirmate şi a fost nevoie de o intervenţie imediată pentru a scoate micuţii din situaţia de pericol iminent şi a-i proteja ce cei care le făceau rău. Soluţia ce se alege în astfel de cazuri este plasamentul de urgenţă, iar uneori este nevoie de sprijinul Poliţiei şi chiar de decizia unui judecător pentru a lua copilul din mediul dăunător. La capătul celălalt al firului de la Telefonul Copilului răspunde, în fiecare zi, de la ora 8.00 la 23.00, o echipă specializată, capabilă să reacţioneze imediat. „Locaţia este secretă, iar cel de la telefon are rolul de a afla tot ce se poate despre caz de la cei care sună. Confidenţialitatea este absolută, identitatea celui care ne-a sunat nu va fi dezvăluită sub nicio formă! Astfel, relaţia dintre cel care a sunat şi noi este una bazată pe încredere reciprocă. Printre cei care sună de obicei se numără familia şi rudele. Nu de puţine ori vecinii au fost cei care au luat atitudine,” spune Iuliana Matei, specialist al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş.

„O fetiţă de 3 ani a fost bătută şi alungată din casă chiar de mama sa”

Însă DGASPC află despre astfel de cazuri şi prin alte mijloace: unii trimit scrisori, iar alţii îşi iau inima în dinţi şi vin personal. În total, de la începutul anului s-au primit 134 de sesizări, dintre care s-au confirmat 46 şi au fost infirmate 88. Din păcate însă, cazurile care s-au confirmat chiar au fost cazuri grave, în care acei copii chiar sufereau şi nu puţin sau uşor. „Din situaţiile în care am intervenit până acum, cele mai grave au fost cele de abuzuri fizice şi emoţionale. Copii bătuţi de proprii părinţi! Un caz la Curtea de Argeş, altul la Piteşti. O fetiţă de doar 3 ani a fost bătută şi alungată din casă chiar de mama sa, cei care au sărit în ajutorul ei fiind vecinii, iar pe un băieţel îl agresa chiar tatăl său. Dar cele mai frecvente sunt cele de neglijare: condiţii inumane de trai, de igienă, lipsa alimentaţiei, stare de sănătate neglijată, negarea dreptului copilului de a merge la şcoală, fie din cauze materiale, fie pentru că era nevoie de copii la muncă sau cerşit! Iar cerşitul este cea mai frecventă metodă de exploatare”, a concluzionat specialistul Iuliana Matei. Singura speranţă de bine în toată această situaţie tragică este generată de faptul că numărul apelurilor de ajutor este mai scăzut faţă de anul trecut. În 2010, DGASPC a înregistrat 342 de sesizări, dintre care  s-au confirmat 112, în 42 din cazuri fiind nevoie de plasament de urgenţă pentru copiii abuzaţi. În aceeaşi perioadă a acestui an, cifra a fost de 134, în timp ce în 2010 a fost de 183.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI