ÎNVINŞI ŞI ÎNVINGĂTORI Fiul fostului prefect de Argeş (foto), medicul Cătălin Cârstoiu şi interpretul de muzică populară Aurelian Preda se pot considera norocoşi în lupta cu necruţătoarea boală, în vreme ce alţii, precum fostul director de la ARO, Aurel Nicolescu, avocatul Lică Stănescu şi, mai nou, celebra realizatoare a emisiunii „Tezaur folcloric”, Mărioara Murărescu, fiică a Argeşului, originară din Stoeneşti, au abandonat lupta. Cancerul, boala secolului, un adevărat flagel căruia oamenii de ştiinţă nu i-au găsit, cu adevărat, un leac, face, an de an, victimă după victimă.

Unii au fost înfrânţi, iar alţii au abandonat lupta pe parcurs, obosiţi şi  descurajaţi. Alţii, mai norocoşi sau mai puternici, pot spune fericiţi că au înfrânt cancerul şi îşi continuă viaţa. Din păcate pentru una dintre cele mai reprezentative personalităţi pe care le-a dat Argeşul, Mărioara Murărescu, originară din Stoeneşti, realizatoarea emisiunii „Tezaur folcloric”, după ce a înfrânt o dată această boală, acum se predă, resemnată. Iubita prezentatoare a emisiunii „Tezaur folcloric”, care a scris istoria acestui domeniu vreme de 30 de ani, a fost diagnosticată cu cancer la sân în 2008. O intervenţie chirurgicală, lungi tratamente chinuitoare cu citostatice şi multă voinţă au ajutat-o să treacă  peste acea etapă.
Din păcate însă, tocmai atunci când credea că a păcălit boala, vedeta a primit, anul trecut, o veste devastatoare: cancerul a revenit, şi, de data aceasta, s-a localizat pe tiroidă. A urmat o altă intervenţie chirurgicală şi alte tratamente cu citostatice, în faţa cărora Mărioara Murărescu s-a dat însă bătută. „Nu mai vreau să aud de tratamente, de citostatice. Sunt sătulă. Vreau să mă bucur de familia mea, de nepot, de toţi cei dragi. Am petrecut prea mult timp prin spitale. Am fost puternică toată viaţa mea, dar, la un moment dat, te lasă curajul, voinţa, nu mai ai motivaţia necesară pentru a continua”, a declarat, de curând, cu pesimism, realizatoarea TVR.

Avocatul Lică Stănescu şi-a construit singur cavoul

Mărioara Murărescu nu este singura argeşeancă ce a ales, în ultimă instanţă, această abordare. Cunoscutul avocat din Piteşti Lică Stănescu, cel care a obţinut pentru 4.000 de salariaţi din Arpechim, drepturile care li se cuveneau şi nu le fuseseră plătite de OMV Petrom, s-a stins din viaţă în 2010, la numai 53 de ani, tot din cauza cancerului, la pancreas. A dus o luptă cruntă, dar a fost învins. Fiindcă ştia care va fi deznodământul, avocatul a avut puterea ca, în ultimele zile de viaţă, să îşi rezolve toate problemele, chiar să-şi ia la revedere de la cei dragi. Mai mult, el, personal, a lucrat la amenajarea cavoului în care ştia că va fi înmormântat.

Paul Everac, răpus de cancerul de prostată, şi-a construit şi el cavoul de la Podu Dâmboviţei

Şi cunoscutul om de cultură Paul Everac, „Fiu al Argeşului”, a trecut în lumea celor drepţi tot răpus de cancer, de data aceasta la prostată. Un cancer care l-a chinuit în ultimii ani de viaţă, pe care şi i-a petrecut la Podu Dâmboviţei, la casa sa de vacanţă, unde construise un adevărat parc cu statui, dar şi cavoul unde dorea să îşi doarmă somnul de veci.
Şi Aurel Nicolescu, una dintre personalităţile marcante ale Uzinei ARO, fost director al fabricii, a trecut în nefiinţă, la vârsta de 80 de ani, răpus fiind, în numai două luni, tot de cancer.

Medicul Cătălin Cârstoiu şi-a descoperit cancerul din întâmplare

Miracole, însă, se pot produce. Medicul Cătălin Cârstoiu, directorul Spitalului Universitar Bucureşti, fiul fostului prefect de Argeş Ion Cârstoiu, a fost şi el diagnosticat cu cancer de tiroidă. Dovadă că atunci când e vorba de probleme de sănătate, statutul profesional sau poziţia socială, faptul că eşti bogat sau sărac, nu mai au niciun fel de relevanţă în faţa acestui flagel numit cancer. Cătălin Cârstoiu a avut însă puterea şi tăria de caracter să iasă învingător din lupta cu boala. Se poate spune că a avut şi noroc, întrucât tumoarea de la gât a fost descoperită, absolut întâmplător, suficient de devreme pentru a se mai putea acţiona în vreun fel.
A observat într-o dimineaţă nodulul format, în timp ce-şi punea cravata. Le-a povestit colegilor de la spital, însă aceştia l-au asigurat că este vorba de o banală inflamare a amigdalelor şi i-au propus să i le scoată. Intuiţia i-a spus însă că ar putea fi altceva. Aşa că a plecat la Viena, la celebra clinică AKH, unde medicii au infirmat iniţial că ar fi vorba de cancer. Doar la insistenţele sale i s-a efectuat o biopsie, pentru a elimina suspiciunile. Din păcate însă, acestea s-au confirmat, iar verdictul a fost, din nefericire, cancer! S-a operat şi a făcut radioterapie, iar acum poate spune fericit că este vindecat 100%!   

Cântăreţul Aurelian Preda a învins şi el cancerul prin credinţă

Tot un caz fericit este şi cunoscutul şi îndrăgitul solist argeşean de muzică populară Aurelian Preda din Curtea de Argeş, diagnosticat cu cancer la începutul lui 2010. Vreme de doi ani a dus o luptă teribilă, perioadă în care se resemnase chiar şi cu ideea că va muri.
A ales să se lupte singur, pentru a nu-şi expune familia unei suferinţe cumplite, dar a ales şi calea credinţei, care, spunea el, a mers mână în mână cu dăruirea doctorilor. După patru operaţii şi mai multe vizite la Mormântul Sfânt, interpretul a fost însă convins că a reuşit să învingă necruţătoarea maladie.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI