Filarmonica Piteşti organizează joi, 16 iunie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Piteşti, un concert simfonic în care, alături de orchestra simfonică a instituției, dirijată de Tiberiu Oprea, vor evolua violoncelistul Răzvan Suma şi violonista Kamilla Schatz.

În program: Johannes Brahms – Dublul concert pentru vioară, violoncel şi orchestră în la minor şi Ludwig van Beethoven – Simfonia nr. 4 în Si bemol major.

Violonistă de renume internaţional, cu numeroase concerte şi recitaluri în majoritatea ţărilor europene, dar şi în Asia şi SUA, Kamilla Schatz concertează pentru prima oară cu orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti. Absolventă a şcolilor muzicale din Philadeplhia şi Toronto, violonista a cântat cu orchestre simfonice din Freiburg, Zürich, Basel, dar şi cu alte orchestre de prestigiu internaţional. A înregistrat două CD-uri şi are în pregătire încă două, pe care le va lansa la sfârșitul acestui an. Cântă pe o vioară realizată în anul 1772 de lutierul italian Giovanni Battista Guadagnini.

Tiberiu Oprea, dirijor al Filarmonicii Piteşti, este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală, clasa dirijat orchestră, la clasa maestrului Ludovic Bács, absolvind şi cursurile de master. De-a lungul activităţii sale, Tiberiu Oprea colaborează cu artişti instrumentişti renumiţi, precum: Valentin Gheorghiu, Cristina Anghelescu, Luiza Borac, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma, Horia Maxim, Mihai Ungureanu, André Parfenov (Germania), Alexander Scherbakov (Rusia), Ladislau Csendes. De asemenea, a dirijat concerte în care au evoluat artişti de marcă: Felicia Filip, Pompeiu Hărăşteanu, Mediana Vlad, Alfredo Pascu, Florin Georgescu, Stefan Popov, Claudia Măru-Hanghiuc ş.a.

Născut în 1977, la Cluj-Napoca, Răzvan Suma a absolvit Liceul de Muzică din localitatea natală şi Academia de Muzică Bucureşti, la clasa profesorului Marin Cazacu. Tânărul violoncelist a întreprins numeroase turnee naţionale şi internaţionale, atât singur, cât şi cu „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad”  alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici, sau în componenţa  cvartetului „Bellissimo” alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup. A susţinut frecvent concerte împreună cu pianistul spaniol Josu Okinena, în săli ca „暸uditorio Nacional de Madrid” „Teatro Colon” din Buenos Aires, „Tursall” din San Sebastian, dar şi la Filarmonica Piteşti, la care a fost angajat ca solist concertist între anii 2008-2010. A câştigat numeroase competiţii naţionale şi internaţionale, a participat la numeroase recitaluri şi concerte în turnee din Europa, Asia şi America. 

Violoncelul la care cântă este conceput şi realizat la Paris, în 1849, de unul dintre cei mai apreciaţi creatori de instrumente din epocă, lutierul Charles Adolphe Maucotel. În secolul al XIX-lea a aparţinut celebrului violoncelist Pierre Fournier. În 2009, instrumentul  i-a fost oferit de Fundaţia Musicha, din San Sebastian, Spania, tânărului muzician român.

Comments

comments