De la 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. În aceste cinci zile, agresorul este obligat, chiar dacă este proprietar al locuinței să o părăsească. Dacă agresorul nu are unde să locuiască în aceste zile cât este valabil ordinul de protecție provizoriu, consiliul local al localității unde locuiește trebuie să îi ofere adăpost. De asemenea, dacă agresorul încalcă acest ordin riscă de la o lună la un an de închisoare.

Anul trecut, în Argeș, au fost sesizate 1.136 de infracţiuni cu violenţă domestică

În cursul anului trecut, la nivelul judeţului Argeş, au fost sesizate 1.136 de infracţiuni din sfera violenţei domestică (38,2 % în mediul urban şi 61,8 % în rural). Dintre acestea, ponderea cea mai mare parte este reprezentată de faptele de „lovire sau alte violenţe” – 62,41%, urmate de „ameninţare” – 22,79%, „abandon de familie” – 3,34% şi „nerespectare a ordinelor de protecţie” – 2,72%. Din punct de vedere al locului comiterii faptelor, cele mai multe infracţiuni s-au comis la domiciliul subiecţilor (72,62% din totalul infracţiunilor).

În perioada de referinţă, la nivelul judeţului Argeş, au fost emise, de către instanţele judecătoreşti, 90 de ordine de protecţie, toate la solicitarea victimelor, comparativ cu anul 2017, când au fost emise în total 21 de ordine de protecţie. La sfarşitul anului 2018 au ramas în lucru 32 de ordine de protecţie emise de instanţă. De la data de 28 decembrie 2018, până în prezent, poliţiştii au intervenit la 22 de cazuri de violenţă în familie, fiind emise 7 ordine de protecţie provizorii.

Comments

comments