Curiozităţi de…Top Forbes Miliardari argeşeni Săptămâna trecută, prestigioasa revistă cu profil economic Forbes a dat publicităţii un nou top al celor mai bogaţi români, binecunoscutul Top 500 Miliardari. Ca şi anii trecuţi, cei mai bogaţi argeşeni sunt Valentin Vişoiu – patronul Conarg (38 de milioane de euro), Benone Lazăr – de la Lazăr Company (24 de milioane) şi Virgil Dumitru – de la Comesad (22 de milioane). Următorii în top sunt Badea – de la Subansamble (20 de milioane), familiile Zanfir şi Pănescu de la Selca şi Metabet (câte 16 milioane fiecare), Gheorghe Axinte – Argecom (8 milioane) şi cuplul Cristina Diculescu- Corin Boian – de la Vasicos (5 milioane).

La 46 de ani, Vali Vişoiu este cel tânăr magnat argeşean

Dincolo de cifrele seci, topul miliardarilor români, citit printre rânduri, spune multe alte poveşti. Spre exemplu, în cele mai multe cazuri, reflectă o scădere a afacerilor şi a valorilor activelor acumulate de-a lungul vremii de cei care dau ora exactă a economiei argeşene. Printre puţinii care au crescut se numără Vali Vişoiu de la Conarg, care a revenit în 2013 pe prima poziţie, pe care a ocupat-o mulţi ani la rând, după ce anul trecut „i-a luat faţa” Benone Lazăr. Motivul pentru care Vişoiu a ieşit din criză pe plus, faţă de alţii care au scăzut, este că a fost suficient de isteţ încât să nu se limiteze la afacerile iniţiale, clasice, ci s-a reorientat constant: a trecut de la construcţii la turism, construindu-şi singur un hotel de 4 stele, Ramada, a investit în energia verde, aliindu-se cu Badea în construcţia de microhidrocentrale, iar apoi a făcut de unul singur două parcuri fotovoltaice. În plus, e şi cel mai tânăr dintre toţi miliardarii Argeşului, având doar 46 de ani. La nivel naţional, Vişoiu împarte  locul 105 cu octogenarul de origine sudaneză Joseph Seroussi, proprietarul unor cunoscute fabrici de confecţii, şi cu faimosul Vasile Aurel Kober, nemţeanul proprietar al brandului de vopsele cu acelaşi nume.  

Pănescu şi Zamfir, la fel de bogaţi ca Mircea Lucescu

În ce priveşte  cuplurile, se pare că Argeşul are cele mai multe perechi de soţi, parteneri atât în viaţă cât şi în business. Dincolo de Cristina Diculescu şi Corin Boian, se menţin în top, ca şi în ediţiile precedente, familiile Adriana şi Pavel Zamfir şi asociaţii lor în afaceri, cuplul Pănescu. Cele două familii, lucrând cot la cot, au ajuns la fel de bogate ca şi celebrul antrenor Mircea Lucescu, creditat de realizatorii Forbes cu o avere egală cu a argeşenilor, de 16 milioane de euro.  
Tot despre cuplul Corin Boian – Cristina Diculescu se mai poate menţiona că este la acelaşi nivel nivel de avere cu fotbalistul Mirel Rădoi şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.

Axinte, singurul miliardar român inventator

Gheorghe Axinte, situat în top pe poziţia 392, e considerat la fel de bogat ca Radu Mazăre, primarul Constanţei. În plus, Axinte e singurul miliardar din Top  500 care are un brevet de inventator! Alături de doi profesori universitari de la Universitatea de Stat din Piteşti, el a obţinut o medalie de aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, din aprilie 2013, pentru un „sistem antiseismic modular şi metoda de realizare a clădirilor antiseismice”.      

Virgil Dumitru, mai bogat ca Prigoană

Un alt miliardar al Argeşului, Virgil Dumitru, se poate lăuda că l-a egalat ca avere pe Silviu Prigoană! Însă, dacă la Prigoană la calcularea averii au fost luate în calcul inclusiv afacerile conduse de fiul lui, Honorius, la Virgil Dumitru realizatorii topului nu au pus în calcul şi investiţia de 50% din Hotel Ramada, ce figurează pe numele fiicei sale, Denisa Gociu. Deci, la un simplu calcul, Virgil Dumitru e mai bogat ca Prigoană!
Per total, afaceriştii argeşeni au reuşit să devanseze nume mari ale businessului românesc şi multe personalităţi din lumea sportului, mass-media sau politicii: Cristian Borcea – fostul patron al lui Dinamo,  Ioan Niculaie – patronul Roman SA şi FC Braşov, familia Andronescu- patronii Sanador, Arpad Paszkany, Vasile Turcu, Gheorghe Hagi şi Gheorghe Popescu, Ioan şi Victor Becali, asfaltatorii Georgică Cornu şi Nelu Iordache, Elena Udrea şi Dorin Cocoş, Anghel Iordănescu, Dragoş Anastasiu sau celebrul investitor în imobiliare Costică Constanda.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI