Vineri se sărbătoresc Sânzienele! La noapte, fetele își visează ursitul

Sărbătoarea Sânzienelor se prăznuieşte în fiecare an pe 24 iunie. Conform tradiţiei, se spune că noaptea de Sânziene este una magică, în care porţile cerului se deschid, iar lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. În această noapte, fetele nemăritate îşi visează ursitul. În noaptea de 23 iunie, fetele pun sub pernă flori de sânziene sau busuioc şi se roagă ca ursitul să le apară în vis.

Sânzienele, numite şi Drăgaice, sunt fie zâne fecioare sau fiinţe magice, fie florile galbene şi parfumate purtând acelaşi nume. Ziua de Drăgaică desemnează un sfârşit şi un început de ciclu, atât agricol, cât şi omenesc sau magic.

Sânzienele binecuvântează oamenii prin felurite vrăji

Sânzienele aduc boabe în spicele de grâu, parfum şi dar de vindecare plantelor şi florilor, lecuiesc bolile, în special pe cele ale copiilor, alină suferinţele, protejează ogoarele faţă de vijelii, furtuni şi grindină, dăruiesc rod în pântece femeilor, aduc ursită fetelor de măritat, înmulţesc păsările cerului şi blagoslovesc cu pui animalele. Molimele sunt alungate de la copii prin stropirea cu apă, iar oamenilor reumatici li se recomandă să să se ducă cu noaptea în cap la un râu şi să se cufunde în el, până la vremea răsăritului, având învoirea de a privi soarele numai în reflectarea lui din apă şi nu pe bolta cerească.

Odată cu sărbătoarea Drăgaicelor se respectă şi tradiţia Moşilor de Sânziene, ocazie de aducere aminte a morţilor şi pomenire a lor, mai ales, cu daruri de fructe şi legume.

Cine mătură, coase sau spală în ziua de Sânziene riscă să fie fulgerat

În ziua de Sânziene cine matură, coase sau spală riscă să se trezească fulgerat. Oamenii care nu onorează cum se cuvine ziua de 24 iunie aduc năpasta pe capul lor, căci sunt bătuţi cu „lanţul Sânzienelor” în diverse feluri: femeile rămân cu gura strâmbă, iar bărbaţii, mai ales dacă se dovedesc mincinoşi ori răuvoitori cu semenii, sunt lăsaţi fără vedere sau fără vlagă în oase. Stârnite de faptele rele ale pământenilor, Sânzienele pot întoarce în rău farmecele lor, răpind florilor proprietăţile lecuitoare şi mirosul, blestemând pământul cu secetă, lipsă de roade, furtuni sau furându-le femeilor măritate fertilitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here