Vineri, 31 iulie, începe postul Adormirii Maicii Domnului care va ţine două săptămâni, post prin care creştinii ortodocşi se pregătesc pentru sărbătoarea de pe 15 august. Potrivit rânduielilor bisericeşti, Postul Adormirii Maicii Domnului începe, în fiecare an, pe data de 31 iulie. În cazul în care se nimereşte ca 31 iulie să fie miercuri sau vineri, când oricum era zi de post, se lasă sec din ajun. Aşa se întâmplă şi în acest an.
Istoria postului închinat Maicii Domnului
Perioada este rânduită de Biserică în amintirea postului cu care Maica Domnului s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice şi a virtuţilor sale alese. Este cel mai nou post instituit de Biserică. Originea sa se situează în secolul V, când cinstirea Maicii Domnului a cunoscut o dezvoltare mai mare. La început, durata şi felul postirii variau în funcţie de obiceiul locului. Uniformizarea rânduielilor s-a produs în anul 1166, la sinodul local de la Constantinopol. În perioada acestui post sunt două dezlegări la peşte: 6 august (Schimbarea la Faţă) şi 15 august (Adormirea Maicii Domnului).
Luni, miercuri şi vineri – mâncăm uscat, marţi şi joi mâncăm fără de ulei, iar sâmbătă şi duminică mâncăm cu untdelemn şi bem vin
Potrivit Bisericii Ortodoxe, în afara praznicului Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos, postim până la ceasul al 9-lea. Luni, Miercuri şi Vineri – mâncăm uscat, săvârşind metanii chiar şi înainte de împărtăşanie. Marţi, şi joi mâncăm fără de ulei. Sâmbătă şi Duminică mâncăm cu untdelemn şi bem vin. Peşte nu mâncăm până la Adormirea Maicii Domnului, decât doar la Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos, când mâncăm de peşte de 2 ori în zi.
Tradiţia spune că, dacă de Sfânta Maria înfloresc trandafirii, va fi toamnă lungă
Tradiţia spune că, de Sfânta Maria, se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei, considerându-se că ele vor fi bune de leac. Gospodinele duc la biserică fructe pe care le slujesc şi apoi le dau de pomană pentru sufletul rudelor decedate.
Tradiţia mai spune şi că, dacă de Sfânta Maria înfloresc trandafirii, va fi toamnă lungă. Ţăranii care aveau vii mari obişnuiau să tocmească paznici. Tot acum, bărbaţii schimbau pălăria cu căciula. Cei care mai erau văzuţi cu pălărie după 15 august erau ironizaţi. Se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb şi dormitul pe prispă.
De pe 15 august se deschidea, în satul tradiţional, un important sezon al nunţilor, ce ţinea până la intrarea în postul Crăciunului. Se organizau târgurile de toamnă. Perioada dintre cele două Sântămării, numită Între Sântămării, se consideră timp optim pentru semănăturile de toamnă.