Analizele medicale care trebuiau făcute copiilor pentru înscrierea sau reînscrierea la grădiniţe şi şcoli nu mai sunt obligatorii. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au precizat, că împreună cu cel al Educaţiei, pregătesc un ordin comun care va reglementa că instituţiile de învăţămant nu trebuie să mai solicite analize bacteriologice pentru intrarea copiilor în colectivitate.

„Pregătim un ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei pentru a prezenta explicit condiţiile medicale necesare înscrierii copiilor în unităţile de învăţământ, la începutul anului şcolar. Începând din anul şcolar 2015 – 2016, elevii vor prezenta o adeverinţă de la medicul de familie prin care se atestă faptul că respectivul copil sau elev este clinic sănătos şi nu suferă de o boală contagioasă”, a declarat Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Astfel, pentru înscrierea copiilor la grădiniţă sau creşă va fi necesară doar o adeverinţă de la medicul de famlie şi doar în cazul în care medicul de familie consideră necesară realizarea acestor analize, întrucât suspectează o anumită boală, acesta va trimite copilul să facă analizele bacteorologice, după care va putea elibera avizul medical pentru intrarea în colectivitate.
Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii a precizat că, de fapt, nici actualele reglementări nu obligau la efectuarea exudatului faringian sau al coproculturii, însă, într-un vechi obicei, care datează de mulţi ani în urmă, multe unităţi de învăţământ mai solicită, obligatoriu, prezentarea acestor analize bacteriologice.

Comments

comments