Vineri, 7 martie, zi de foc pentru Constantin Nicolescu, fostul şef al CJ Argeş! La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se va pronunţa verdictul final în Dosarul şcolilor reabilitate pe fonduri europene. Nicolescu, împreună cu Constantin Nicuţ  – fostul edil din Curtea de Argeş, Ion Ştefan – primar Budeasa şi Călin Andrei – primar Câmpulung, au fost acuzaţi că au accesat ilegal fonduri Phare în valoare de 900.000 de euro pentru reparaţia unor şcoli, care ar fi fost afectate de inundaţii. Potrivit procurorilor, totuşi, fondurile au fost solicitate în condiţiile în care niciuna dintre aceste unităţi şcolare nu a fost afectată de inundaţiile din perioada invocată. Lucrările au fost efectuate de firma SC Zeus, a lui Grigore Dobre. În dosar au mai fost implicaţi şi Florin Despan – funcţionar la Consiliul Judeţean, precum şi doi diriginţi de şantier ai firmei Zeus.

Dosarul s-a judecat timp de aproape doi ani la Tribunalul Arges, iar din februarie 2013 a fost mutat la Tribunalul Bucureşti

În dosar au fost date, până acum, două sentinţe. Pe 28 mai 2013, Tribunalul Bucureşti a dat prima decizie: Constantin Nicolescu – condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare, iar primarii au fost achitaţi. La recursul judecat pe 11 noiembrie la Curtea de Apel Bucureşti, Constantin Nicolescu a fost condamnat la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, iar primarii au primit aceeaşi pedeapsă, dar cu suspendare.
Nemulţumite de decizie au fost ambele părţi, astfel că mâine la ÎCCJ se judecă de fapt două apeluri. Procurorii insistă pentru pedepse cu executare la toţi cei implicaţi, în timp ce condamnaţii speră că se va reveni, dacă nu la achitarea, măcar la menţinerea pedeapselor cu suspendare. Decizia de mâine, indiferent de verdict, va fi una definitivă, fără nicio altă cale de atac.
Pronosticul este greu de ghicit, dat fiind că într-un caz similar, cel al deputatului Sorin Pandele şi al fostul primar din Bradu, Costel Zamfir, ambii condamnaţi, iniţial, la câte 3 ani de închisoare cu suspendare, la recursul de la instanţa supremă, un complet de cinci judecători i-a condamnat definitiv la câte 5 ani de închisoare cu executare.

Iată şi acuzaţiile care le sunt aduse celor implicaţi în acest dosar:

NICOLESCU CONSTANTIN, presedinte al Consiliului Judetean Arges, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata,
– fals intelectual in legatura directa cu infractiunea impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene anterior mentionata, savarsite in scopul de a ascunde comiterea sau in realizarea scopului urmarit printr-o asemenea infractiune, in forma continuata,
– luare de mita, in forma continuata,
– instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice in scopul obtinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial.

NICUT GHEORGHE, fost primar al municipiului Curtea de Arges, ANDREI CALIN IOAN, primar al municipiului Campulung, judetul Arges, STEFAN ION, primar al comunei Budeasa, judetul Arges, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave.

DESPAN FLORIAN, director executiv al Directiei pentru Integrare Europeana si Dezvoltare Regionala in cadrul Consiliului judetean Arges, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata,
– fals intelectual in legatura directa cu infractiunea impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene anterior mentionata, savarsite in scopul de a ascunde comiterea sau in realizarea scopului urmarit printr-o asemenea infractiune, in forma continuata;

GRIGORE DOBRE, asociat si administrator la SC ZEUS S.A. Pitesti, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la infractiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave.

NICOLAE ION, reprezentant al S.C. ZEUS S.A. Pitesti, DUMITRACHE GHEORGHE si MIRCEA TUDOR, diriginti de santier, in sarcina carora s-a retinut infractiunea de fals intelectual in legatura directa cu infractiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata, savarsita in scopul de a ascunde comiterea sau in realizarea scopului urmarit printr-o asemenea infractiune.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI