
Jurnalist de profesie şi fost consilier al preşedintelui Ion Iliescu, Corina Creţu a reuşit să le capteze foarte repede atenţia tinerilor prezenţi asupra subiectelor puse în discuţie şi, în scurt timp, dezbaterea a devenit una extrem de interactivă. „La ora actuală, pentru tinerii din România este o situaţie gravă, în primul rând în plan intern. În bugetul de stat pe acest an, suma alocată educaţiei este cea mai mică din ultimii 20 de ani. Mi se pare inadmisibil ca bugetul serviciilor secrete să fie dublu faţă de cel al învăţământului (…) Şi asta în condiţiile în care suntem în top în ceea ce priveşte abandonul şcolar, violenţa în şcoli, analfabetismul şi şomajul în rândul tinerilor”, şi-a început discursul Corina Creţu.
Vorbind despre tinerii din Europa de azi, europarlamentarul PSD a mai spus: „Ceea ce este specific în plan european acestei perioade este că tinerii se află în avangarda mişcărilor sociale. Luaţi ca exemplu Spania. Dacă înainte ieşeau în stradă muncitorii, pensionarii, azi, tinerii au devenit port-drapelul mişcărilor sociale. Tinerii îşi recapătă conştiinţa civică şi politică”.
În ceea ce priveşte învăţământul, Corina Creţu crede că ar trebui ca, în şcoli, să se introducă o materie care s-ar putea numi „Educaţia europeană”, unde să fie cuprinse informaţii legate de construcţia europeană sau de modul cum se administrează afacerile în Europa. În plan concret, europarlamentarul i-a îndemnat pe tineri să se informeze cât mai mult şi să încerce să facă studii şi cursuri şi în străinătate: „Guvernul actual greşeşte că nu informează tinerii că au dreptul la burse de studii în ţările membre ale UE şi că nu doar cei înstăriţi pot urma cursurile unei facultăţi afară”.
„Băncile din România au tras banii de pe piaţă”
Fără a uita că este om politic, Corina Creţu a trimis mai multe săgeţi şi către actuala Putere: „Toate succesele de politică externă le-am avut pe vremea preşedinţiei domnului Ion Iliescu şi a guvernării PSD. (…) Acum, am devenit paria Europei, nu reuşim să înaintăm un pas”. Finalul discuţiilor la simpozion i-a aparţinut preşedintelui CJ Argeş, Constantin Nicolescu. Acesta a ţinut să răspundă, în primul rând, întrebărilor din sală legate de actuala criză economică: „La noi, nu este vorba, de fapt, de o criză economică, ci de una financiară. De ce? Răspunsul este simplu. Pe fondul căderii unor bănci la nivel mondial, băncile din România au tras încet – încet banii de pe piaţă şi de la dat credite cu buletinul, au ajuns să nu mai dea credite nici cu dovadă. Această problemă a fost accentuată şi de proasta gestionare a acestei situaţii de către actuala guvernare”, a concluzionat Nicolescu.