Un zimbru tânăr se joacă și se bucură de o tăvăleală prin praf în Parcul Natural Vânători Neamț. Imaginile rare ne sunt prezentate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva. ”Cum iarna nu sunt paraziți, singura explicație este faptul că se joacă și se relaxează. Vă invităm să urmăriți aceste imagini splendide filmate de colegul nostru Lică Balmoj în timpul monitorizării exemplarelor de zimbri din parc.

Zimbrul este cel mai mare animal european de pe uscat. Masculul poate ajunge și la 920 de kilograme, iar femelele au o greutate mai mică, între 320 și 640 kg. Masculii sunt solitari, iar femelele de zimbru în libertate trăiesc în turme, alături de pui, până când aceștia ating maturitatea.

Silvicultorii români au reintrodus zimbrul în România în anul 1958, după ce această specie dispăruse timp de două secole din fauna țării. Au fost create în timp mai multe nuclee, unul din ele la Parcul Natural Vânători Neamț.

Specialiștii Romsilva fac anual o selecție riguroasă a exemplarelor care vor fi eliberate în natură și, după o perioadă de acomodare, exemplarele de zimbru sunt eliberate în pădurile parcului. Numărul zimbrilor în libertate a ajuns la peste 50 de exemplare, peste 20 dintre aceștia fiind născuți în libertate, iar arealul lor a depășit 40.000 de hectare.

Romsilva – Parcul Natural Vanatori Neamt, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și natural administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în nordul județului Neamț. Se întinde pe o suprafață de 30.818 hectare, din care 26.190 de hectare păduri, pe versantul estic al Munților Stânișoarei și Subcarpații Neamțului, acoperind bazinul Ozanei și al Cracăului.

Parcul natural, inclus în prestigiosul ”Top 100 de destinații sustenabile”, este singurul loc din Europa în care există concomitent zimbri în libertate, semilibertate și în captivitate. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la Bucșani Hațeg și Vânători Neamț cu un efectiv total de peste o sută de exemplare”, transmit reprezentanții Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva. (sursa Facebook Regia Nationala a Padurilor – Romsilva)

Comments

comments