Jandarmeria Română face un apel la populație pentru identificarea persoanelor care au lovit caii în timpul mitingului organizat duminică seara în Capitală.

„Dar cu caii ce-ați avut?”… „domnule, domnilor”… care ați înțeles să vă exprimați libertatea de expresie lovind cu pumnii un animal sau folosind argumente „luminoase” în ochii cailor, în încercarea „nobilă” de a obține o reacție violentă din partea animalului, dar el blând, înțelept și bine antrenat a ales să confirme un vechi proverb, care spune că „Dumnezeu nu a lăsat caii să vorbească pentru a nu pune oamenii în dificultate”. Jandarmeria Română vă solicită sprijinul pentru identificarea și tragerea la răspundere conform legii a acestor „domni” care au lovit caii și i-au agresat, într-o încercare, poate, de a da un alt sens unei manifestații pașnice, care s-a desfășurat fără incidente”, se arată în mesajul postat pe pagina de Facebook a Jandarmeriei Române.

Cei care recunosc persoanele din imagini sau au imagini de la miting sunt rugați să le transmită pe adresa de e-mail jandarmerie@mai.gov.ro sau pe mesageria paginii de Facebook a Jandarmeriei Române.

Comandantul Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoș, a declarat luni că instituția nu consideră ca fiind un incident folosirea cailor la protestul care a avut loc duminică la București.

„Jandarmeria nu consideră ca fiind un incident folosirea cailor. Pe anul în curs am avut 110 misiuni unde s-a folosit calul. Pe de altă parte, e singurul animal care nu calcă omul. (…) E un animal destul de bine pregătit, îi avem în dotare de foarte mulți ani, sunt antrenați și în condiții de zgomot, și în condiții de stres, de mulțime, de gaze iritant-lacrimogene, nu iese calul pe stradă nepregătit. (…) Nu sunt niște animale care ar putea pune în pericol viața sau integritatea corporală a cuiva”, a spus Sebastian Cucoș. El a precizat că instituția folosește caii la proteste pentru că astfel se reduce foarte mult numărul jandarmilor care trebuie mobilizați în astfel de cazuri.

Comments

comments