Reţinerea şi arestarea lui Adriean Videanu, fost deputat, ministru şi primar al Capitalei, au fost veşti care au intrigat opinia publică, convinsă că acesta este unul dintre personajele chiar intangibile din ţară. Asta, atât datorită sprijinului politic cât şi averii impresionante, adunată, în cea mai mare parte, din afacerile cu piatră şi marmură, derulate prin celebra sa firmă, „Titan Mar”. O parte dintre acestea s-au derulat chiar în Argeş, în perioada când Videanu, împreună cu soţia sa, a cumpărat şi exploatat cariera de piatră de la Albeştii de Muscel. De fapt prin această afacere de la Albeştii de Muscel, Adriean Videnu a pus „piatra de temelie” a imperiului său financiar.
Originar din Teleorman, în vârstă de 52 de ani, Videanu se trage dintr-o familie modestă dar muncitoare, părinţii săi fiind unii dintre cei mai mari zarzavagii ai judeţului. Dacă în politică Videanu a urmat calea PD-ului lui Traian Băsescu, în afaceri a decis să intre, în 1991, în Consiliul de administraţie al firmei Rocas SA, firmă care aparţinea unor prieteni din Albeşti – Muscel. Aceştia înfiinţaseră societatea cu 150 de milioane de lei, adică 1,9 milioane dolari, o sumă imensă pentru acele vremuri. Societatea Rocas SA, cu obiect de activitate „extracţia pietrei pentru construcţii”, practic exploatarea faimoasei cariere de piatră de Albeşti, a intrat în „imperiul” lui Videanu atunci când Mioriţa, soţia sa, a ajuns să deţină aproximativ 85% din capitalul social, cu o contribuţie de peste 1,3 miliarde lei. Mioriţa Videanu şi-a păstrat şi locul de cenzor permanent în Consiliul de administraţie de la Rocas.

Piatra de Albeşti – renumită în România, Brâncuşi cioplind din ea „Masa tăcerii”

Afacerile cu marmură i-au adus lui Videanu şi funcţia de vicepreşedinte al Organizaţiei Internaţionale a Marmurarilor. Între timp, el a renunţat la cariera de calcar de la poalele Masivului Iezer din Albeştii de Muscel. Pe vremea când avea afaceri aici, se pare că îşi cumpărase chiar şi o casă, în localitatea Bughea de Sus, la doar un pas de Albeşti. Când a renunţat la afacerea din Muscel, Videanu a vândut cariera omului de afaceri Adi Cicu, care nu a mai deschis însă exploatarea o bună bucată de timp, din lipsa fondurilor.
Piatra de Albeşti este unul dintre materialele cele mai apreciate şi cele mai folosite pentru decorarea unor construcţii deosebite în întreaga ţară, mai ales pentru frumuseţea sa. Multe edificii arată special datorită acesteia: Muzeul Judeţean Argeş – care a fost iniţial sediul Prefecturii judeţului, Mausoleul de la Mateiaşi, castrul roman Jidava, multe din clădirile din centrul Câmpulungului, dar şi Mănăstirea Curtea de Argeş şi lăcaşele similare de la Cozia şi Turnu (Vâlcea), Casa de Cultură din Târgu-Jiu, sediul Patriarhiei Române din Bucureşti, Circul Mare din Bucureşti, Casa Presei Libere, Băile Olăneşti, Stadionul Farul şi Cazinoul din Constanţa, podul de la Cernavodă şi Palatul Parlamentului. Se spune chiar că însuşi Brâncuşi a preferat piatra de Albeşti când a făcut „Masa tăcerii”.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI