AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR Florin Tecău spune că, pentru pregătirea muncitorilor de la Piteşti, s-a folosit atât de mult material, suficient cât să mai fie ridicată o a doua Casă a Poporului.
„Ce a construit tata în şapte ani, n-o să reuşiţi voi să văruiţi în 20“, a răspuns Nicu Ceauşescu la acuzele venite din partea celor care spuneau că dictatorul Nicolae Ceauşescu a ridicat Casa Poporului înfometând populaţia. Se pare că a avut dreptate, dacă luăm în calcul că 400 de camere au rămase nefinisate, de la Revoluţie şi până azi.
Despre Casa Poporului, acum Palatul Parlamentului, au circulat nenumărate legende, mai mult sau mai puţin fanteziste. Puţini ştiu însă că cea mai mare parte din muncitorii care au lucrat la ridicarea celei mai mari clădiri din lume după Pentagon, au fost pregătiţi şi instruiţi la Piteşti de către actualul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Florin Tecău.
„Erau aduşi la Piteşti muncitori din toată ţara”
Vicepreşedintele CJ este de profesie inginer mecanic, absolvent al Universităţii de Construcţii Bucureşti, Facultatea de Utilaj Tehnologic. „În 1982, când s-a bătut primul ţăruş în pământ, eram acolo. Fusesem duşi să facem practică la Casa Poporului. Noi, cei de la Facultatea de Utilaj Tehnologic, aveam acolo toate utilajele posibile din domeniul construcţiilor şi bineînţeles cele mai moderne”, ne-a povestit vicele CJ.
După facultate, Florin Tecău a ajuns la Trustrul de Construcţii Industriale Piteşti, dar şi în învăţământ, fiind coordonatorul Liceul nr. 7, cu profil de construcţii. În acea vreme, acest gen de unităţi şcolare se aflau în subordinea Ministerului Economiei şi nu a Ministerului Educaţiei. Pe lângă conducerea liceului, Florin Tecău a primit sarcina să se ocupe şi de pregătirea muncitorilor care plecau la Casa Poporului. „Erau aduşi la Piteşti oameni din toată ţara. Erau convocaţi de armată, prin mobilizări, bărbaţii între 25 şi 40 de ani, despre care se ştia că aveau pregătire în domeniul construcţiilor. Unii făcuseră o şcoală de construcţii, alţii lucrau în domeniul acesta.
Fiind vorba de mobilizare, nu putem spune că mergeau de bună voie la Casa Poporului. Stagiul de pregătire la Piteşti dura şase săptămâni. Într-o serie erau între 100 şi 300 de persoane. Am pregătit zugravi, vopsitori, faianţari, prelucrători în piatră, parchetari, instalatori, electricieni, tot ceea ce ţine de construcţii. Muncitorii erau cazaţi în unităţile militare din Piteşti. La sfârşitul perioadei de pregătire, veneau autobuze de la Bucureşti şi îi duceau direct pe şantierul de la Casa Poporului”, ne-a mărturisit vicepreşedintele CJ.
„La Casa Poporului au lucrat 20.000 de oameni, în 3 ture, 24 de ore pe zi”
Florin Tecău îşi aminteşte că mobilizarea celor pe care îi pregătea pentru şantierul de la Casa Poporului dura între un an şi 3 ani: „Aici, la Piteşti, îi învăţam să pună faianţă, gresie, să taie marmură sau să prelucreze lemnul. Pot spune că, pentru pregătirea acestor oameni, am folosit atât de mult material, că puteam să mai ridicăm o a doua Casă a Poporului! Era obligatoriu să consumăm tot ce primeam pentru specializarea muncitorilor. Iar materialele erau similare cu cele folosite la Casa Poporului, pentru a nu exista situaţii în care cineva să spună că nu a lucrat cu piatra sau marmura respectivă”. Piatra folosită era luată din comuna Albeştii de Muscel. Deşi nu poate spune cu exactitate câţi muncitori a pregătit la Piteşti, Florin Tecău mărturiseşte că cifra acestora depăşeşte 5.000. Se ştie că, la Casa Poporului, au lucrat 20.000 de oameni, în 3 ture, 24 de ore pe zi.
S-au folosit peste 1.000.000 mc de marmură
De la vicepreşedintele Consiliului Judeţean am mai aflat şi câteva date tehnice despre Casa Poporului. În ceea ce priveşte materiale de construcţii, au fost folosiţi peste 1.000.000 de metri cubi de marmură, 5.500 de tone de ciment, 7.000 de tone de oţel, 20.000 de tone de nisip, 1.000 de tone de basalt, 900.000 mc de esenţe de lemn, 3.500 de tone de cristal, 200.000 mc de sticlă, 2.800 de candelabre, 220.000 mp de covoare, 3.500 mp de piele.
Cât despre dimensiunile clădirii, lucrurile sunt clare: Casa Poporului are 270 de metri lungime, 245 de metri lăţime, 86 de metri înălţime, 92 de metri adâncime, iar suprafaţa construită la sol este de 66.000 de metri pătraţi.