Verdict final în cazul scandalului de la Buzoeşti. Filmările cu persoanele cu dizabilităţi, prezentate la Antena 1, s-au realizat în casa unui salariat din centru

0
403

Marian Niţă, fostul viceprimar al Costeştiului, şeful Complexului de locuinţe protejate pentru persoane cu dizabilităţi de la Buzoeşti, a fost acuzat că terorizează psihic, bate şi îi umileşte pe copiii cu dizabilităţi din centru.

 

Cazul a ajuns public, fiind subiect central în emisiunea Acces Direct, difuzată de Antena 1, în data de 7 ianuarie 2015.

În platou mai mulţi copii şi angajaţi afirmau că Marian Niţă recurge la gesturi incredibil de umilitoare şi îi terorizează psihic. Printre acuzele ce i s-au adus lui Niţă sunt cele că îi opărea pe copii, îi tundea pe piele sau îi teroriza psihic! Copiii nu ar fi fost lăsaţi în dormitoarele nou-nouţe, construite de curând printr-un program cu finanţare europeană, ci ţinuţi să doarmă afară, într-o şcoală dezafectată şi pe holuri, pentru a nu face mizerie.

Ar fi fost opăriţi la duşuri, ba chiar tăiaţi şi tunşi pe chelie pentru că ,,lucrurile acestea îi făceau plăcere domnului director, îl amuza când îi vedea pe alţii suferind”, potrivit afirmaţiilor unei angajate. Ba chiar i-ar fi ameninţat pe copii cu trimiterea lor la centrul psihiatric de la Vedea.
Angajaţii au spus şi ei că sunt ameninţaţi şi trataţi cu lipsă de respect.

În urma acestui scandal, preşedintele CJ Argeş, Florin Tecău, a desemnat o comisie să analizeze acuzaţiile care i-au fost aduse directorului Marian Niţă. În urma cercetării de la Buzoeşti, comisia a ajuns la concluzia că acuzaţiile nu sunt reale, Niţă este nevinovat, întreaga poveste fiind, de fapt, o răfuială între angajaţii centrului, în care au fost atraşi şi beneficiarii.

Conform secretarului CJ Argeş, Ionel Voica, cel care a condus comisia, filmările care au ajuns la Acces Direct, pe Antena 1, au fost realizate pe 18 decembrie 2015, în centru, însă acuzaţiile prezentate se refereau la evenimentele petrecute în 2014, când acelaşi director, Marian Niţă, fusese deja cercetat. “În concluzie, nimic nu era nou, ci era vorba despre aceleaşi acuzaţii din 2014, deja judecate de o instanţă, care l-a declarat şi atunci nevinovat pe Marian Niţă!”

Pentru a detensiona situaţia de la Buzoeşti, comisia a propus următoarele măsuri: încetarea detaşării lui Marian Niţă ca şef de complex la Buzoeşti, interimatul fiind asigurat de o persoană din centru până când se va organiza concurs pe post şi mutarea unora dintre salariaţi la alte centre.

Preşedintele CJ Argeş, Florin Tecău, vrea însă ca sancţiunile să fie chiar mai dure pentru salariaţii angajaţi în acest conflict, în primul rând pentru faptul că accesul echipei de filmare în centru a fost făcut fără acceptul DGASPC. Un alt motiv pentru care Tecău cere sancţionarea dură a salariaţilor care au fost în direct la Antena 1 este şi faptul că aceştia i-au dus la Bucureşti pe o parte dintre cei asistaţi chiar cu propriile maşini.

Deşi comisia nu a prezentat acest lucru public, surse din CJ susţin că o parte din filmările cu respectivele persoane cu dizabilităţi prezentate la Antena 1 au fost făcute în casa unuia dintre slariaţii centrului, lucru menţionat în raportul cu pricina. Conform acelorași surse, persoanele cu dizabilități ar fi fost îndemnate să spună în fața camerelor de luat vederi aceleași povești din 2014, pe care instanța de judecată le-a considerat ca nefondate, iar directorul Niță a fost scos de sub acuzații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here