STATISTICI În Argeş, peste 8% din populaţia judeţului o reprezintă persoanele văduve.

În ceea ce priveşte repartizarea pe sexe, argeşencele rămase singure domină acest clasament, într-un procent de 80%. Conform datelor oficiale de la Direcţia de Statistică, în Argeş avem 55.672 de persoane văduve. Dintre acestea, doar 9.153 sunt bărbaţi şi de cinci ori mai multe femei, 46.419. Cum în mediul rural populaţia este mult mai îmbătrânită decât în cel urban, cele mai multe persoane văduve din Argeş sunt la ţară, 39.611.

Recordul în rural îl deţine comuna Călineşti, cu 1.048 de văduvi, dintre care 152 sunt bărbaţi şi 896, femei. Pe locul doi se situează comuna Bârla cu 864 de persoane rămase singure, dintre acestea 174 sunt bărbaţi, iar 690 femei. Pe locul trei se află comuna Buzoeşti, cu 126 de văduvi şi 712 văduve.

Albeştii de Argeş – excepţia de la regulă

Excepţia de la regulă o face însă comuna Albeştii de Argeş, care deţine două recorduri: cel mai mic număr de persoane văduve, 127, dar şi faptul că, în această localitate, numărul de văduvi este mai mare decât cel al văduvelor: 72 de bărbaţi şi 55 femei.
Conform cercetătorilor, femeile trăiesc cu 5 până la 10 ani mai mult decât bărbaţii. Trei obiceiuri proaste îi „ucid” pe bărbaţi, conform specialiştilor: fumează mult, consumă mâncăruri ce conţin colesterol şi nu fac faţă stresului. Un mare avantaj pe care îl mai au femeile în faţa bărbaţilor în ce priveşte media de viaţă este şi faptul că se îmbolnăvesc la vârste destul de înaintate de bolile cardiovasculare – în jurul vârstei de 70 – 80 de ani, spre deosebire de bărbaţi, care se îmbolnăvesc la 50 – 60 de ani. Conform aceloraşi cercetători, aproape 70% din factorii care determină longevitatea sunt factori de mediu şi de comportament, şi doar 30% sunt factori genetici. Ceea ce înseamnă că putem să trăim foarte mult, dacă avem grijă să avem un mod de viaţă sănătos. Până acum, doar femeile par să fi făcut acest pas. Cel puţin asta spun statisticile.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI