Valul 5 al pandemiei, în scădere! Se reduc cazurile și la ATI

Valul 5 al pandemiei, în scădere! Se reduc cazurile și la ATI. Scade intensitatea actualului val al pandemiei, însă numărul cazurilor de COVID-19 confirmate zilnic rămâne la un nivel ridicat. Aproximativ 15.300 de pe rsoane nou diagnosticate au fost anunțate ieri, iar numărul pacienților din spitale a scăzut sub 11.000, este cel mai mic nivel din această lună. Tendința de scădere se regăsește acum și la Terapie Intensivă, însă numărul deceselor asociate infectării rămâne ridicat: 125 ieri.

Subiectul a fost abordat și la conferința săptămânală de prezentare a situației COVID-19 de la noi din țară susținută de Read Arafat- șeful DSU, col. dr. Valeriu Gheorghiță -șeful CNCAV și AndreiBaciu- secretar de stat la Ministerul Sănătății.

Autoritățile apreciază că în aproximativ două, trei săptămâni s-ar putea lua primele măsuri de relaxare a restricțiilor, cu condiția ca revoluția să își mențină actuală sentință.

Ultima măsură la care se va renunța va fi purtarea măștii în interior. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat și ieri că, atunci când datele epidemiologice vor permite adoptarea unor relaxări, acest proces se va face treptat. ”Probabil că se va umbla la capacităţile sălilor unde se întâmplă anumite activităţi, la masca în exterior, deci, sunt mai multe măsuri care pot fi treptat ridicate dacă continuă trendul de scădere a cazurilor, și cele internate pe secții, și cele pe Terapie Intensivă și, bineînțeles, a numărului total de cazuri, care, din fericire, în acest moment este în scădere.”

În ultima săptămână au fost închise 138 de centre de vaccinare în 28 de județe, a anunțat coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Tot el a spus că dozele pe care România nu le va putea folosi în perioada următoare vor fi donate sau revândute.

Valeriu Gheorghiţă: ”Dacă rata de vaccinare scade foarte mult vom rămâne cu un excedent de vaccinuri, așa cum se întâmplă în toate țările europene, însă asta nu înseamnă că aceste doze nu îşi vor găsi utilitatea, fie vor intra într-un mecanism de donație în sistemul COVACX, fie vor fi revândute acolo unde va exista această solicitare.”

La rândul său, secretarul de stat Andrei Baciu a anunțat că sunt stocuri suficiente de medicamente pentru tratarea COVID-19 atât în spitale, cât și în farmaciile cu circuit deschis.”

Ritmul de vaccinare rămâne scăzut, cu mai puțin de 7.700 de doze administrate în 24 de ore, dintre care 1.255 au reprezentat începutul unei scheme de vaccinare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.